Connect with us

13 savjeta da pušenje za vas postane prošlost

Korisni savjeti

13 savjeta da pušenje za vas postane prošlost

13 savjeta da pušenje za vas postane prošlost

Želite prestati pušiti ali ne znate kako, ili možda niste sigurni? Onda je ovaj tekst za vas.

Onog trenutka kad prestanete pušiti vaš organizam je na dobitku. Nakon samo 20 minuta, otkucaji srca vraćaju se u normal, a u samo 2-3 sedmice smanjuje se rizik od srčanog udara. A to je tek početak, jeste li sad zainteresovani?

Pronađite dobar razlog

Kao i u svemu, morate imati motivaciju da bi nešto postigli. U ovom slučaju vam treba jako dobar razlog jer je općepoznato da pušenje izaziva ovisnost. Samo malo bolje razmislite i sigurno vam neće pasti na um jedan razlog, nego hiljadu i jedan.

Dobro se pripremite za ono što slijedi

Kao što smo rekli, pušenje je ovisnost, jako ozbiljna ovisnost. Zbog toga ćete unaprijed morati osigurati podršku koja će vam itekako biti potrebna.

Razmislite o nikotinskim zamjenskim sredstvima

Kad prestanete pušiti, nedostatak nikotina u krvi mogao bi vam prouzrokovati glavobolje, promjene raspoloženja ili nedostatak energije. U takvim se trenucima vrlo lako može pojaviti jaka žudnja za „samo jednim dimom“.

Raspitajte se o lijekovima na recept

Ovi lijekovi mogu ublažiti želju za pušenjem. Također, postoje lijekovi koji ublažavaju simptome apstinencijeske krize, kao što su depresija ili poteškoće s koncentracijom. Pitajte svog doktora za savjet.

Oslonite se na pomoć bliskih ljudi

Kao što smo već naveli, podrška će vam biti potrebna. Zbog toga na vrijeme recite bliskim ljudima da želite prestati pušiti i da vam trebaju kad naiđu “loši dani”.

Pronađite vrijeme za odmor

Zanimljivo je da je jedan od razloga zbog kojeg ljudi puše činjenica da im nikotin pomaže da se opuste i da se riješe stresa. Međutim, kad prestanete pušiti trebat će vam drugi ispušni ventil.

Izbjegavajte alkohol, kafu i slične okidače

Sigurno znate u kojim situacijama jednostavno ne možete bez cigareta. Tačno te situacije trebate izbjegavati dok ste na odvikavanju.

Pospremite kuću

Riješite se svih “dokaza” da ste bili pušač. Cigareta, pepeljera, mirisa, jednostavno svega što vas asocira na cigarete.

Pokušavajte dok ne uspijete

Rijetko ko uspije iz prvog pokušaja, ali to ne znači da vi ne možete. U slučaju da se ipak desi da zapalite, razmislite šta vas je dovelo do toga, i iskoristite to u svoju korist za sljedeći put.

Budite stalno u pokretu

Svaki put kad poželite zapaliti, vi obucite patike i izađite. Trčite, šetajte, vježbajte, radite šta god ali skrenite misli.

Jedite voće i povrće

Pokušajte se hraniti što zdravije, jedite puno povrća, voća, žitarica i zdravih proteina.

Nagradite se

Samo zamislite koliko novca ste već potrošili na cigarete, a koliko će vam sad ostati kad ih prestanete kupovati. Iskoristite taj novac i potrošite ga na sebe.

Zapamtite: Vrijeme je na vašoj strani!

Istog trenutka kad ste prestali pušiti vaš organizam već je na dobitku. Bićete zdraviji i sretniji, a pored toga ćete nešto i uštediti.

Preuzeto sa tuzlanski.ba

Klikni da komentarišeš

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top