Connect with us

Trikovi uz koje ruže i buketi ostaju svježi i do dva tjedna!

Korisni savjeti

Trikovi uz koje ruže i buketi ostaju svježi i do dva tjedna!

Cvijeće ne stavljajte u blizinu posude s voćem, ne režite ga običnim škarama, vodu mijenjajte svaka dva dana i slobodno u vazu dodajte gaziranog soka ili iscijedite pola limuna.

Kako bi se cvijeće dulje održalo u vazi i nakon Valentinova, dobro mu je lagano skratiti stabljiku i odrezati je ukoso čistim nožem ili vrtnim škarama. Obične škare treba izbjegavati jer one stišću i gnječe stabljiku, zbog čega cvijeće brzo propada, a kosi rez omogućuje bolji dotok vode. Vaza obavezno mora biti oprana.

Želite li da cvijeće u vazi što dulje traje najbolja je mlaka i odstajala voda, a dobro je i odmah skinuti listove sa stabljika jer se tako hranjivi sastojci neće trošiti i na lišće. Isto tako, cvijeće nije dobro stavljati u prehladnu vodu. Cvjećari tvrde da će napola uvenuli buket oživjeti ako stabljike nakratko uronite u vruću vodu.

Trajanje cvijeća produljuje se i ako spriječite razvoj bakterija i dodatno prihranite cvijeće. To ćete postići ako na litru vode u vazi dodate dvije žlice bijelog octa koji djeluje antibakterijski i dvije žlice šećera koje će nahraniti biljke.

Postoje i drugi slični trikovi pa se u vodu preporučuje staviti smrvljenu tabletu aspirina, bakreni novčić, prstohvat soli, sodu bikarbonu, sok od limuna, tabletu multivitamina ili nekoliko kapi votke. Time se rok trajanja rezanog cvijeća može produljiti i na više od desetak dana.

– Aspirin drži vodu svježom, a može se koristiti i geo prah, koji se u malim količinama stavi u svježu vodu s cvijećem – napominje gospođa Anita Mikolaj iz cvjećarnice Nolina Čakovec.

Bakar iz kovanica djelovat će kao sredstvo za kiseljenje, što će spriječiti razvoj bakterija. Sol sprječava razvoj bakterija koje ubrzavaju truljenja stabljika, a sok od polovice limuna produljit će vijek trajanja buketa i do tjedan dana.

U vazu s vodom dodajte par kapi votke da spriječi razvoj bakterija i jednu žličicu šećera da se cvijeće hrani. Vodu mijenjajte svaki drugi dan, dodajući votku i šećer svaki put. Aspirin snižava ph vode i tako smanjuje stvaranje bakterija. Možete dodati i jedan novčić.

Isprobajte neki od trikova, ali imajte na umu da je ipak najvažnije redovito mijenjanje vode i podrezivanje stabljike. Cvijeće nikada ne stavljajte u blizinu voća i povrća jer u fazi sazrijevanja proizvodi etilen, plin koji šteti cvijeću i zbog kojeg se brže suši.

Vodu mijenjajte svaka dva dana, a prilikom svakog mijenjanja vode, vazu iznutra dobro operite (najbolje mješavinom vode, octa i soli te zdrobljene ljuske od jajeta).

Za svježiji izgled cvijeća možete iskoristiti i lak za kosu. Odmaknite se i poprskajte lakom latice s donje strane.

Orhideje i tulipani
Cvjetove orhideje bolje je ne prskati vodom jer to izaziva truljenje. Tulipanima svaki dan dolijevajte svježe vode i šećera, a gerberima promijenite vodu svaki dan.

– Ako želite da vam tulipani duže ostanu svježi, podrežite stabljiku i na dnu s nožićem urežite mali križić. Tako se neće prebrzo otvarati – objašnjava Mikolaj.

Ruže
Ruže vole gazirane napitke s dodatkom limuna i limete pa bi uronjene u ovu slatku tekućinu mogle ostati svježe i do dva tjedna. Idealno je dodati 60 ml gaziranog soka. Domaći cvjećari u vodu često dodaju kocku šećera i malo limunovog soka.

– Inače, ruže se režu ukoso kako bi duže ostale svježe. Vodu bi trebalo mijenjati svaka dva dana i prilikom svake promjene bi trebalo ponovo koso odrezati još centimetar stabljike – objašnjava Mikolaj.

One vole puno vode, ali njihovu održanju ne pridonosi centralno grijanje. Buket ruža stoga preko noći možete iznijeti na balkon ili prozorsku dasku.

Sretni bambus savršen je za muškarce
Želite li pažnjom obasuti dragog, poklonite mu za Valentinovo sretni bambus. Ova sobna biljka ne zahtijeva previše brige, dobro se prilagođava novoj sredini i ne treba puno svjetla. Iako sliči pravom bambusu, zapravo pripada porodici ljiljana. Drži se u vazi s vodom, koju treba nadoliti jedanput u dva tjedna.

Osim ruža daruju se ljiljani i karanfili
Crvene ruže jesu najprodavanija, ali ne i jedina opcija dara za Dan zaljubljenih. Osim njih, najčešće se daruju tulipani i ljiljani. Ljubičasto-crveni tulipani u turskoj tradiciji simboliziraju savršenu ljubav.

Kad cvijeće uvene, a želite ga ipak zadržati za uspomenu, napravite od njega mješavinu suhog cvijeća. Suhe latice pomiješajte s eteričnim uljima i začinima poput klinčića ili cimeta u štapićima te stavite u ukrasne posudice.

Preuzeto sa: https://www.24sata.hr

Više iz kategorije: Korisni savjeti

To Top