Connect with us

Kako oprati vuneni kaput, bundu od vještačkog krzna, pernatu ili skijašku jaknu

Korisni savjeti

Kako oprati vuneni kaput, bundu od vještačkog krzna, pernatu ili skijašku jaknu

Kako oprati vuneni kaput, bundu od vještačkog krzna, pernatu ili skijašku jaknu

Sportske i jakne sa pernatim punjenjem, vuneni kaputi, prekrasni dodaci od umjetnog, te popularni prsluci i bundice takođe od vještačkog krzna, nisu samo zaštita od niskih temperatura i padavina. Većina žena ih bira, ne samo kao funkcionalne, već i kao modne komade kojima će kompletirati svoj jesenji ili zimski outfit. Naravno, i ove odjevne komade treba održavati i čistiti. Donosimo vam jednostavne i korisne savjete kako oprati kapute, jakne i odjeću od vještačkog krzna, te osvježiti njihov izgled.

Većina od nas nikada ne bi sanjala da cijelu sezonu ne opere farmerke ili majicu. Zašto je onda zimska odjeća – koja je jednako važna kao i one druge, ako ne i više – tako često izostavljena iz ove “zabave”?

U redu, kaput ne dira direktno naše tijelo. Ali čak i ako nije u dodiru sa kožom ili znojem, on je u kontaktu sa drugim, nečistim stvarima tokom dana – izduvnim gasovima automobila, padavinama, raznim zagađenjima…

Čišćenje zimskog kaputa nije samo pitanje dobre higijene, već i način da mu produžite “rok trajanja”. Briga za zimske kapute će povećati njihovu dugovječnost u nadolazećim sezonama.

Pravilno pranje potrebno je jednom ili dvaput godišnje i uvijek perite kaput na kraju sezone prije dugotrajnog skladištenja. Posebnu pažnju posvetite rukavima.

Čišćenje zimskih kaputa mnogo je lakše nego što očekujete, a mi vam donosimo nekoliko savjeta…

Kako oprati i pravino osušiti kaput od vune

Zvuči nevjerovatno, ali zapravo možete mašinski oprati vunene kapute. To je u osnovi isti proces kao i pranje džempera.

Prvo tretirajte mrlje s odstranjivačem mrlja za vunu. Zatim okrenite kaput iznutra prema van i stavite ga u mrežastu vrećicu za veš, isperite je hladnom vodom na vunenom, nježnom ili ručnom ciklusu mašine za pranje veša.

Pazite da koristite deterdžent koji je posebno dizajniran za vunu ili kašmir.

Konačno, sušite ga izbjegavajući direktnu sunčevu svjetlost ili izvore toplote (jer se vuna može skupiti).

Perjane jakne i jakne sa punjenjem operite deterdžentom za vunu

Postupak pranja započinje isto kao i kod vunenog kaputa – prethodno tretirajte bilo kakve mrlje, a zatim ih okrenite naopako i operite unutar mrežaste vrećice na delikatnom programu pranja, koristeći toplu ili hladnu vodu.

Svakako uklonite sve odvojive krznene dijelove ili detalje od vještačkog krzna prije pranja – i ponovno, koristite koristite deterdžent pogodan za vunu.

U ovom slučaju, trebalo bi da osušite jaknu u mašini za sušenje veša.

Osušite na niskoj temperaturi i ponavljajte dok kaput nije potpuno oslobođen vlage, jer će to spriječiti buđ.

Treba izvaditi jaknu iz sušilice na pola ciklusa i protresti je kako biste rasporedili punjenje.

Vještačko krzno je delikatno! Stvari od umjetnog krzna perite ručno i obavezno počešljajte

Da bi bilo kao novo, preporučuje se tretiranje mrlja sredstvom koje je pogodno za umjetno krzno, te ručno pranje deterdžentom pogodnim za vunu.

Nakon što ga pažljivo operete, ostavite krzno da se namače 30 minuta prije nego ga isperete u hladnoj vodi.

Kod sušenja, položite ga ravno ili objesite – nikad ne stavljajte umjetno krzno u u sušilicu.

Možete upotrijebiti češalj širokog zuba kako biste ga “počešljali”.

Sportske jakne i jakne za skijanje – trikovi za održavanje

Ako ste skijaš (ili neka drugi pustolov/ka), možda ste upoznati s mrljama od bljuzge – i koliko ih je teško ukloniti. Trik je namočiti jaknu prije pranja.

Uzmite sredstvo za uklanjanje mrlja i umasirajte ga u mrlje. Zatim namočite jaknu u toplu vodu 30 minuta, dodajući izbjeljivača za rublje, ako su mrlje jake.

Ako vaša jakna sadrži puno mrežica, najbolje je ručno pranje u hladnoj vodi s malo deterdženta, ostavljajući da se namače 30 minuta i ispere hladnom vodom.

Ako ne, možete ga mašinski oprati u mrežastoj vrećici na osjetljivom ciklusu, koristeći hladnu vodu ako su mrlje izašle, ili vruću vodu ako su se zadržale. Zatim položite jaknu na suho, daleko od vrućine ili sunca.

Preuzeto sa mamaklik.com

Nastavi čitati

Više iz kategorije: Korisni savjeti

To Top