Connect with us

Kako prepoznati najpopularnije jestive gljive

Korisni savjeti

Kako prepoznati najpopularnije jestive gljive

Kako prepoznati najpopularnije jestive gljive

Ako nije otrovna, gljiva je ukusna i u nekih vrsta vrlo ljekovita namirnica.
Male je kalorijske vrijednosti i niskog udjela masti te bogata proteinima, vitaminima i mineralima. Najvećim dijelom gljiva se sastoji od vode, baš kao i povrće. U svježem stanju sadržava oko 5 posto bjelančevina, kao i visoki udjel dijetalnih vlakana. Gljive sadrže i mnoge antioksidativne fitotvari i minerale poput selena, cinka i mangana, što im daje odlična antioksidativna svojstva.

Osim gljiva koje se uzgajaju za prodaju, poput šampinjona, shiitakea ili bukovača, na tanjuru se u određeno doba godine mogu naći i šumske gljive, koje su, kada se pravilno pripreme, prava gurmanska delicija. Prije nego što krenemo u šumu, pogotovo ako nemamo iskustva, preporuka je proći edukaciju u gljivarskim društvima u kojima će nas, prije svega, uputiti kakvu opremu treba nabaviti i na koji se način treba ponašati u šumi prilikom berbe gljiva.

VAŽNA PRAVILA PRILIKOM BRANJA

 1. Biljke koje nisu 100 posto identificirane zabranjeno je konzumirati.
 2. Ako se beru nepoznate gljive radi provjere, obavezno treba ubrati i korijen.
 3. Bolesne i stare gljive nikada se ne beru.
 4. Gljive je najbolje jesti istoga dana kad ste ih ubrali jer se brzo kvare.
 5. Ako ste novi u berbi gljiva, najbolje je da ih ne idete brati sami.
 6. Gljive se beru tako da se lagano uvrne stručak prvo u jednu pa u drugu stranu i onda se gljiva oprezno izvadi pazeći da se ne unište hife, odnosno bijeli končići koji su vezani za gljivu

NAJPOPULARNIJE JESTIVE VRSTE

Na roštilju, s jajima, u umacima ili juhama? Ne možemo odlučiti na koji način su nam najdraže…

VELIKA SUNČANICA


Sunčanica raste najčešće u bjelogoričnim šumama, po rubovima šuma i po livadama ljeti i u jesen. Zbog svoje veličine uočljiva je na velikoj udaljenosti. Jestiv je samo klobuk koji je, kada je sasvim mlad, okruglog oblika s uočljivim ispupčenjem, smeđe boje. Najbolja je pohana ili pržena, a kuhanjem se brzo raspadne.

TURČIN


Poznatiji u narodu pod imenom dedek, jestiva je gljiva iz roda Leccinum s karakterističnim narančastocrvenim klobukom. Raste uz topole, ali često se nalazi i uz breze i hrastove te spada u porodicu vrganja, ali su manji od njih. Bitno je znati da im stručak nije jestiv jer je pretvrd, ali su inače jako ukusni. Turčin je odlična jestiva gljiva koja se može pripremati na razne načine.

VRGANJ


Vrganj pripada rodu gljiva naziva Boletus, a radi se o vrlo prepoznatljivoj gljivi koja raste u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama. Najčešće se bere u jesen, kada je vrijeme još toplo i ima puno oborina. Najpoznatiji su ljetni vrganj, borov, hajdinski i šiljatonogi vrganj. Klobuk vrganja je smeđe boje koja sazrijevanjem prelazi iz svijetlosmeđe u kestenjastu smeđu boju. Stabljika je debela, a meso je bijele boje i čvrste strukture, no sazrijevanjem omekša. U kulinarstvu se može koristiti u juhama, varivu, gulašu i jelima sa žlicom, ali i u jednostavnijoj varijanti s jajima.

CRNA TRUBA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Svojim izgledom podsjećaju na glazbeni instrument u obliku lijevka, a njezina crna boja zaradila joj je i mračnija imena poput mrtvačke ili mrke trube. Trubača je aromatična gljiva, zbog čega je u Francuskoj još zovu tartufom za siromahe. Izgleda kao šuplja trubica, visine do 12 cm, s krpastim krajevima, dok je plodno tijelo tanko, mesnato i nepravilna oboda. Može se naći u bjelogoričnim šumama, uglavnom u jesen, i raste razbacano na vlažnom i blatnom tlu.

RECEPT ZA PET: Ljekoviti čaj od hrastove sjajnice

Korištenje gljiva važan je element u tradicionalnoj kineskoj i japanskoj medicini, a hrastova sjajnica (Ganoderma lucidum (Fr.) Karsten) zauzima istaknuto mjesto. Na kineskom se naziva Ling chi, Ling chih ili Ling Zhi, što znači gljiva drveta života, dok je Japanci nazivaju Reishi, Mannentake ili Sawaitake, što su japanske riječi za božansko, 10 000 godina i gljive dobre sreće.

Njena ljekovita svojstva su svestrana, no najviše utječe na opće poboljšanje organizma i jačanje imunološkog sustava, a da bi se potaknulo njeno djelovanje potrebna je svakodnevna upotreba pripravka od hrastove sjajnice.

Izrada čaja je jednostavna:

 1. Nasjeckati gljivu na listiće i staviti u posudu (bolje keramičku ili staklenu nego metalnu)
 2. Za osobnu upotrebu na 2-5 g staviti 3 šalice vode i kuhati oko 50 minuta na laganoj vatri
 3. Nasjeckanu gljivu moguće je koristiti tri puta za pripremu uvarka, ali za svaki sljedeći treba smanjiti količinu vode i vrijeme kuhanja,
 4. Uvarke iz prvog, drugog i trećeg kuhanja treba promiješati
 5. Ovako pripravljena količina napitka dovoljna je za uporabu 2-3 dana i može se čuvati u hladnjaku do upotrebe.

Preuzeto sa jutarnji.hr

Klikni da komentarišeš

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Najčitanije

To Top