Connect with us

Oprez, ovo su najprljavija mjesta u vašem domu!

Korisni savjeti

Oprez, ovo su najprljavija mjesta u vašem domu!

Kuhinja je središnji dio svakog doma, a bez obzira koliko god čistili, neki kutci su uvijek prljaviiji od drugih te predstavljaju potencijalni izvor zaraze i mogu čak izazvati alergijske reakcije.

Dobro je poznato kako su neke od klica koje vrebaju u našim domovima itekako opasne po zdravlje. Stoga prilikom pranja piletine za obrok treba pripaziti da se ne prošire štetne bakterije. Naime, dok peremo meso kapljice mogu kontaminirati prostor i izazvati salmonelu.

Možemo li zbilja eliminirati mikroorganizme u našoj kuhinji brisanjem površina?

Lynn Dover, mikrobiologinja sa Sveučilišta Northumbria u Newcastleu, izanalizirala je uzorke i otkrila koliko je to čišćenje doista efikasno.

‘Prvi uzorci koje smo analizirali pokazali su kako su već sat vremena nakon čišćenja radne površine, bilo tragova bakterija i gljivica’, kaže ona.

Drugim riječima, gotovo odmah nakon dezinfekcije površina, mikroorganizmi su već počeli ponovno kolonizirati radne ploče. ‘Uzorci uzeti 12 sati nakon što su bili obrisani pokazali su vrlo dramatičan rast, osobito različitih vrsta gljivica’, rekla je Lynn Dover.

To znači da ukoliko koristite antibakterijske proizvode u nadi kako ćete uništiti sve mikroorganizme, možda samo gubite vrijeme i novac. Osim što će se vrlo brzo vratiti, treba znati i kako je velika većina mikroorganizaama koji žive u našim kućama zapravo bezopasna, a neki čak i važni za održavanje dobrog zdravlja!

Iznenadit će vas činjenica da površine u kuhinji nisu najprljavija mjesta u našem domu gdje ima najviše štetnih mikroorganizama. Ovo neslavno prvo mjesto pripada, pomalo neočekivano: ručkama i kvakama!

Naime, u studiji koju je proveo NSF International sudjelovalo 22 obitelji od kojih je zatraženo da obrišu 30 svakodnevnih kućanskih predmeta u rasponu od kuhinjske površine do mobilnih telefona. Analizom je utvrđeno kako su opasne koliformne bakterije koja uključuje i zloglasnu E. coli, pronađene, ironično, baš na krpama za pranje suđa i spužvama kojima brišemo površine ili čistimo posuđe. Oko 75 posto ovog pribora za čišćenje je bilo kontaminirano bakterijama!

Iste su bakterije pronađene i na ovim mjestima: na 45 posto kuhinjskih sudopera, na 32 posto radnih površina i na 18 posto dasaka za rezanje.

Opasni su mikroorganizmi pronađeni i u kupaonicama i to na 27 posto držača za četkice za zube i na 9 posto kupaonskih ručki.

Iako većina koliformnih bakterija nije osobito opasna, one se obično koriste kao marker za opću fekalnu kontaminaciju. Ove bakterije ulaze u kuhinju kroz kontakt sa sirovog mesa koje je često kontaminirano fekalnim bakterijama.

Mnoga su istraživanja pokazala kako su kuhinjske spužve ili krpe čak oko 200 tisuća prljaviji od daske vašeg WC!

Ukoliko vas je ovo sad jako zabrinulo, najbolja stvar koju možete napraviti je da vaš kuhinjski pribor za čišćenje održavate što više suhim budući da vlaga pogoduje razvoju bakterija te je redovito zamijenite novom.

Časopis Good Housekeeping savjetuje i stavljanje spužvi u mikrovalnu pećnicu ili perilicu posuđa kako bi se ubile klice.

Što se tiče dasaka za rezanje, dobar je savjet imati jednu posebnu za meso, a drugu za ostale namirnice te da se radije biraju one od izrađene od drveta. Za dublje čišćenje savjetuje se bijeli ocat jer je octena kiselina sjajan dezinficijens.

Preuzeto sa: tportal.hr

Više iz kategorije: Korisni savjeti

Najčitanije:

To Top