Connect with us

Otkrijte da li je jabuka svježa ili je bila zamrznuta

Korisni savjeti

Otkrijte da li je jabuka svježa ili je bila zamrznuta

Otkrijte da li je jabuka svježa ili je bila zamrznuta

Osim okusa, jabuke stajanjem gube i na nutritivnoj vrijednosti pa želite li otjerati doktora jabukom na dan, prije kupovine provjerite jesu li svježe…

Ako nemate svoje stablo ili prodavača/icu kojem vjerujete, teško je biti siguran kupujete li svježe jabuke ili one iz uvoza što su ležale u hladnjači i po godinu dana čekajući svoje mjesto na policama trgovina.

Osim okusa, jabuke stajanjem gube i na nutritivnoj vrijednosti pa želite li otjerati doktora jabukom na dan, prije kupovine provjerite jesu li svježe.

Peteljka je najbolji pokazatelj svježine. Ako je jabuka dugo stajala, što je najčešći slučaj s uvoznima, peteljka će joj biti tamno smeđa, suha i lako će otpasti, a da biste je otrgnuli svježem voću, morat ćete se pomučiti. Osim toga, prepoznat ćete je i po zelenkastoj boji.

Valja imati na umu da rupice od crva nisu najbolji pokazatelj je li jabuka špricana jer se može uvući između tretiranja, osobito ako se radi o pesticidima koji nisu agresivni. Stoga sve jabuke dobro operite i iskoristite kuhinjske namirnice koje skidaju otrove s voća i povrća.

Preuzeto sa tuzlanski.ba

Klikni da komentarišeš

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top