Connect with us

Šta učiniti ako vas ubodu ovi insekti

Korisni savjeti

Šta učiniti ako vas ubodu ovi insekti

Šta učiniti ako vas ubodu ovi insekti

Teško je posve izbjeći “bliske susrete” s insektima, no svakako možete poduzeti jednostavne mjere opreza.

Komarci

Ubod komarca najčešće je bezopasan, s prolaznim crvenilom i svrbežom, no u djece i osoba alergičnih na komarce reakcija može biti toliko “burna” da zahtijeva liječničku pomoć. U uobičajenim situacijama dovoljno je staviti hladan oblog ili neko od umirujućih sredstava dostupnih u ljekarnama (krema, balzam, gel i slično). Izbjegavajte češanje kako ne biste ozlijedili kožu. Od komaraca se teško obraniti samo pomoću repelenata pa je poželjno zaštititi vrata i prozore mrežama protiv insekata.

Pčele, ose, stršljeni

Na mjesto uboda stavite hladan oblog ili led. Pčela nakon uboda ostavlja žalac pa ga što prije uklonite. Ose i stršljeni ne ostavljaju žalac, ali je njihov otrov puno snažniji. Ubodi svih spomenutih kukaca mogu izazvati alergiju i po život opasan anafilaktički šok. Ako se bol, crvenilo i žarenje šire te se pojavi mučnina, otekline i(li) je disanje otežano, treba odmah zatražiti liječničku pomoć. U ljekarni možete nabaviti sprej za zaštitu od osa koji se nanosi na kožu.

Krpelji

Najčešće vrebaju u grmlju i visokoj travi, a mogu prenijeti opasne zarazne bolesti poput krpeljnog meningoencefalitisa i borelioze. Za boravka u prirodi preporučuje se odjeća dugih rukava i nogavica, izrađena od glatkih materijala za koje se krpelji teže prihvate. Po povratku kući istuširajte se i pregledajte cijelo tijelo (ne zaboravite vlasište). Ako ste uočili krpelja, izvadite ga pincetom – jednim potezom prema van, bez gnječenja. U ljekarnama se mogu nabaviti pincete za uklanjanje krpelja, no ipak je najbolje otići liječniku. Oni koji često borave u prirodi mogu se preventivno cijepiti protiv krpeljnog meningoencefalitisa, a moguća je i tzv. pasivna zaštita nakon uboda krpelja.

Pauci

Ubodi većine pauka u našem podneblju bezopasni su i rijetko uzrokuju tegobe ozbiljnije od prolaznog crvenila i otekline, ali iznimka je crna udovica (veličine oko 1,5 cm, nerijetko s crvenim točkicama) na koju se može naići u priobalju. Crna udovica je otrovni pauk, a reakcija na ubod vrlo je bolna i opasna po život pa odmah treba zatražiti liječničku pomoć!

Preuzeto sa večernji.hr

Klikni da komentarišeš

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

To Top