Connect with us

Tajne savršenog roštilja – donosimo vam korisne savjete

Korisni savjeti

Tajne savršenog roštilja – donosimo vam korisne savjete

Tajne savršenog roštilja – donosimo vam korisne savjete

Vrhunskom roštilju malo tko može odoljeti, bilo da je riječ o ćevapima, pljeskavicama ili pak povrću “sa žara”. Ipak, mnogi ne koriste sve mogućnosti roštilja, a restorani i vrhunski kuhari svoje tajne nerado otkrivaju. Roštiljanje nije samo nabacivanje mesa na rešetku uz trud da ono ne izgori. Ima tu još podosta trikova kojima se rijetko tko koristi. Najbolji kuhari dobro iskoriste razlike u temperaturi plohe za pečenje. Da bi se dobio savršen odrezak, najprije ga zapeku na najtoplijem dijelu roštilja, a potom premjeste na dio umjerene temperature kako bi se okusi mesa posve razvili. Također, upotrebljavanje različitih vrsta ugljena daje osebujan okus hrani. Hrastov ugljen hrani daje miris dima, što je idealno za povrće i meso.

Dodajte maslac

Odresci koje spravljate kod kuće nikada nisu ukusni kao oni u restoranima? Da biste postigli jednak okus i strukturu mesa, odrezak odmah nakon pečenja sklonite s roštilja. Potom uzmite žlicu maslaca i njome premažite svoj komad mesa te ostavite da se rastopi. Tako ćete dobiti posebno sočno i ukusno meso. Istu proceduru možete primijeniti i na povrću.

Aromatično bilje

Prije pečenja na vrući ugljen pospite šaku-dvije sušenog ili, još bolje, svježeg začinskog bilja. Savjetuje se ružmarin ili estragon, od mirisa će vam rasti zazubice, a vaš roštilj bit će još ukusniji.

Jednostavno okretanje ražnjića

Drveni ražnjići trebali bi poslužiti ako ste ih najprije natopili u vodi. Međutim, ponekad ih nikakvo namakanje ne može spriječiti da se zapale. Metalni ražnjići bili su pravi napredak dok ih niste okrenuli. Tada se pak nisu mogli podignuti da bi se ražnjić okrenuo, a hrana bi se okretala zajedno s njima. Plosnati ražnjići bili su korak naprijed – držali su hranu na mjestu – no luk, paprika i posebice gljive često bi se raspolovili kad biste ih pokušali nabiti na ražnjić. Rješenje za sve te probleme leži u upotrebi košarica za ražnjiće, koje možete nabaviti u specijaliziranim prodavaonicama kuhinjske opreme. Te domišljate napravice sastoje se od izduljene žičane kutije s poklopcem i dugim drškom. U njih složite sastojke za ražnjiće, zaklopite ih kako bi hrana ostala na svome mjestu i zatim ih složite na vruć roštilj.

Uništite bakterije

Bakterije koje uzrokuju trovanje hranom obožavaju roštilj, a sva nedovoljno pečena hrana savršena je prilika za njihovo razmnožavanje. Uz malo pažnje, držat ćete ih podalje od svojega roštilja. Prije nego što meso bacite na roštilj, pobrinite se da bude zaista vruć. Ugljen je spreman kada se užari, a površina mu je ravnomjerno prekrivena blijedosivim pepelom. Za to je potrebno oko 30 minuta, a sirovu hranu ne ostavljajte na suncu. Iznesite je iz kuhinje tek kada roštilj bude spreman za pečenje. Zamrznutu hranu treba potpuno otopiti, a tek onda staviti na roštilj. Nikada nemojte ubrzano roštiljati. Sva riba i meso, a osobito piletina, moraju biti dobro pečeni. Ne stavljajte piletinu na najvrući dio roštilja jer izvana će pocrnjeti, dok će u sredini meso ostati sirovo.

Da biste provjerili je li piletina dovoljno pečena, u najdeblji dio mesa zabodite metalni ražnjić – sokovi koji iscure trebali bi biti bistri i bez traga krvi. Sirovu i pečenu hranu držite u odvojenim posudama. Trebali biste upotrebljavati i zaseban pribor, jedan za sirovu hranu i jedan za pečenu. Marinadu koja je bila u dodiru sa sirovim mesom nikad nemojte ostavljati. Bacite je i posudu dobro operite prije ponovne upotrebe.

Preuzeto sa dnevno.hr

Više iz kategorije: Korisni savjeti

Najčitanije:

To Top