Connect with us

11 savjeta kako izabrati cipele, a da su vrlo ugodne za nošenje!

Korisni savjeti

11 savjeta kako izabrati cipele, a da su vrlo ugodne za nošenje!

Ponekad vam se može činiti da je model cipela vrlo ugodan, ali kada ih kupite i počnete nositi, shvatite da su vrlo neudobne. Naučite prepoznate sve potencijalne mane na cipelama.

Dobro napravljene cipele ne štete nogama, ne ometaju cirkulaciju niti rad zglobova i mišića, a neće vam ni deformirati stopala. U cipelama provodite jako puno vremena i zato je izuzetno važno kakve su.

Ponekad vam se može činiti da je neki model cipela vrlo ugodan, ali kada ih kupite i počnete nositi, shvatite da su vrlo neudobne i s vremenom ih počnete izbjegavati. Znači, potrošili ste novac bez veze.

Ovdje je 11 savjeta za kupovinu cipela:

 • Pazite da dio za petu i prste zadržava svoj oblik. Kada ih stisnete i pustite, ne bi trebalo ostati deformirano.
 • Peta mora biti tvrda jer mekana će brzo propadati zbog čega će vam biti neugodno hodati.
 • Mnogi imaju jedno stopalo malo veće od drugoga i broj cipela trebalo bi birati prema većem stopalu. Isprobajte više modela i vodite se time da obuća mora biti udobna za oba stopala.
 • Stabilnost je bitna stavka kod kupovine novih cipela, posebno kod onih s visokom petom. Noga vam u njima ne smije kliziti.
 • Obratite pažnju i na fleksibilnost potplata. Uzmite cipelu u ruku i savinite. Nedovoljno fleksibilna obuća sprječava normalno kretanje zglobova na stopalu. To može dovesti do poremećaja u hodanju i brzog umora.
 • Ne kupujte cipele koje ograničavaju vaša stopala u nadi da ćete ih razgaziti i biti u mogućnosti nositi. To može dovesti do problema s cirkulacijom i poremećaja u radu mišića. Osim toga, takve cipele brzo gube svoj oblik.
 • Prije odlaska u kupovinu, napravite obrise svojih stopala. Stanite u čarapama na papir, olovkom napravite obrise i kasnije to izrežite. U trgovini stavite modele svojih stopala u cipele koje vam se sviđaju, i ako se papir nigdje ne savija, neće ometati vaše stopalo u kretanju.
 • Kupujte nove cipele u kasno popodne jer noge pomalo otiču kako se bliži kraj dana. Kupite li cipele ujutro, mogle bi vas tijekom nošenja početi žuljati. Cipele bi morale biti ugodne za nošenje stalno.
 • Prije kupovine provjerite rukom kakve su iznutra. Morale bi biti mekane i bez grubih šavova.
 • Kada ih stavite na noge, prošetajte u trgovini po tvrdoj podlozi. Mekani tepisi mogu vas zavarati da su cipele ugodnije nego što zaista jesu.
 • Kod cipela s vrlo visokim potpeticama držite se pravila da peta ne bi smjela biti veća od 9,5 centimetara, a udaljenost između potplata i pete ne manja od 3 cm. Što je ta udaljenost kraća, cipele su nestabilnije.

Više iz kategorije: Korisni savjeti

Najčitanije:

To Top