Connect with us

KAKO SE PRAVI DOBRA ZAPRŠKA ZA PASULJ

Najbolji recepti

KAKO SE PRAVI DOBRA ZAPRŠKA ZA PASULJ

KAKO SE PRAVI DOBRA ZAPRŠKA ZA PASULJ

Jela sa zaprškom su nezaobilazni dio kuhinje na Balkanu i uprkos tome što se ne nalaze među najzdravijim jelima, često su na našim trpezama jer su baš takva najukusnija i najzasitnija.

Tako će, na primjer, kuhani pasulj biti čist promašaj ako ne napravite dobru zapršku!

Pasulj može da se zaprži na nekoliko načina, a svaki način ima svoje čari.

Klasična zaprška za pasulj

Pravi se od ulja (masti), brašna i mljevene paprike. Priprema je laka – brašno se uprži do zlatne boje, doda se paprika i polako se razrijedi sa malo čorbice iz lonca sa kuhanim pasuljem. Nakon toga se sve sipa u pasulj i prema želji se ostavlja još nekoliko minuta na vatri.

Kako se pravi zaprška za kuhana jela: Mnoge domaćice ne znaju pravu caku!

Zaprška sa lukom i paradajzom

Prvo pasulj potpuno skuhajte, a nakon toga, u drugoj posudi, upržite 1-2 sitno sjeckane glavice luka dok ne omekša, dodajte mljeveni paradajz i mljevenu papriku. Kada voda ispari, dodajte malo brašna rastvorenog u vodi, a nakon toga ocjeđeni skuhani pasulj. Pržite jelo dok se ne zgusne.

Zaprška bez brašna

Popularna je u nekim kajevima sjeverne Bugarske, a pravi se ovako – prvo se pasulj skuha, a u međuvremenu se u drugoj posudi ugrije ulje ili mast. Rešetkastom kašikom se vadi pasulj i stavlja se u ulje, a u isto vrijeme se lagano pritiska. Na ovaj način se prebaci kompletan pasulj. Začini se nanom, čubrom, mljevenom paprikom i tada je spreman.

Preuzeto sa hayat.ba

Klikni da komentarišeš

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

To Top