Connect with us

Ukusni domaći džem od malina

Najbolji recepti

Ukusni domaći džem od malina

Ukusni domaći džem od malina

Sastojci:

  • 4 kg malina (svježe ili odleđene)
  • 1 kg šećera
  • 2 pakovanja vanilin šećera

Priprema:

Dobra strana ovog džema od malina je što je podjednako ukusan bilo da se pravi od svježih ili od onih iz zamrzivača. Maline možete oprati pod slabim mlazom vode vodeći računa da se ne raspadnu. Zatim ih rasporedite po čistom stolnjaku da se dobro ocijede i osuše. Tegle i odgovarajuće poklopce takođe operite, osušite i sterilišite u rerni zagrijanoj na 75 do 100 stepeni oko jedan sat.

Nakon pranja i sušenja maline sipajte u šerpu i kuvajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje dok tečnost otprilike do pola uvri. Zatim dodajte šećer i vanilin šećer. Kuvajte još 45 minuta na tihoj vatri, koliko da džem lagano vri, ali sada uz stalno miješanje. Odvojte kašičicu džema na tanjir, kada se ohladi treba da ima gustinu kao i svaki džem, kad tanjir uspravite treba tek lagano na klizi.

Vreo džem zatim sipajte u vrele, sterilisane tegle. Tegle dobro zatvorite poklopcima i umotajte ih u ćebe te ostavite da se lagano hlade.

Hladan džem spakujte na hladno i tamno mjesto, a otvorenu teglu čuvajte u frižideru.

Od količine namirnica koje ste upotrijebili dobićete osam teglica od 350 g džema, ili oko 3,5 do četiri standardne tegle od 750 g.

Preuzeto sa nezavisne.com

Više iz kategorije: Najbolji recepti

To Top