Connect with us

Recept za najbolju zimnicu – PEKMEZ OD ŠLJIVA

Najbolji recepti

Recept za najbolju zimnicu – PEKMEZ OD ŠLJIVA

Recept za najbolju zimnicu – PEKMEZ OD ŠLJIVA

Pripremite pekemz od šljiva koji možete koristiti kao namaz na kruh, u kolačima ili nekim drugim poslasticama.

SASTOJCI:

  • 1 kg opranih i očišćenih šljiva
  • 0,5 kg šećera (ili po ukusu)
  • 30 ml ruma (ili po ukusu)

PRIPREMA:

Svježe šljive operite i izvadite im koštice. Premjestite ih u lonac s debljim dnom i stavite na srednje jaku vatru. U toj fazi miješajte šljive da se ne zalijepe za dno lonca. Šljive će ubrzo početi puštati sok i tada ih možete samo povremeno miješati i kuhati na laganoj ili srednje jakoj vatri, važno je da smjesa stalno lagano vrije.

Kada se šljive sasvim raspadnu, dodajte šećer. Nastavite kuhati da višak tekućine od šljiva ispari, da se smjesa zgusne i da se svaka kožica šljive stisne. Tada dodajte rum. Prokuhajte još minutu-dvije da alkohol ispari i da ostane samo fin miris.

Džem od šljiva možete aromatizirati s malo ruma. Možete dodati i više ili manje šećera – ovisi o ukusu. Provjerite je li vam dovoljno ili premalo slatko tako da izvadite malo džema na tanjurić i pričekate da se ohladi. Da biste bili sigurni da je pekmez gotov, stavite žlicu pekmeza na tanjurić i pričekajte da se ohladi. Ako ohlađen pekmez više nije tekuć, nego gust, sporo se razlijeva – tada je gotov i možete ga početi stavljati u sterilizirane i zagrijane staklenke.

Preuzeto sa večernji.hr

Više iz kategorije: Najbolji recepti

Najčitanije:

To Top