Connect with us

Odlični savjeti za pripremu pilećih prsa

Najbolji recepti

Odlični savjeti za pripremu pilećih prsa

Kada već imate dobar komad mesa pred sobom, napravite od njega savršeno ukusan, mekan i sočan obrok. Pileća prsa su hrana s kojom mnogi ljudi griješe u pripremi.

Ostavite kožu na mesu
Ukloniti kožu prije pripreme je velika pogreška. Naime, pileća prsa su sama po sebi suha jer u njima nema puno masnoće kao u ostalim dijelovima pileta.
Ostavljanje kože na njima tijekom pečenja ili dinstanja, osigurat će da na kraju budu sočnija, a samim time i ukusnija jer vlaga neće ispariti iz njih u tolikoj mjeri. Ako kožu ne volite, jednostavno je prije jela maknite.

Stavite meso u marinadu
Kako što je već spomenuto, pileća prsa su suha, ali dobra marinada osigurat će da nešto vlage ostane u njima. Osim toga, marinada će im dati fantastičan okus koji će ući i u najdublje slojeve.
Recepata za marinade je puno i svatko može pronaći okus savršen za sebe. Važno je da meso malo odstoji u mješavini začina.

Omekšajte meso batom
Kuhari preporučuju batom dobro izudarati pileća prsa kako bi se u njima počeli razbijati proteini jer će na taj način meso biti mekanije. Osim toga, šnicle će postati tanje pa će vrijeme pripreme na štednjaku ili roštilju trajati kraće.

Neka šnicle budu podjednake debljine
Čest propust kod pripreme pilećih prsa je taj da šnicle nisu ravnomjerne debljine posvuda. Tada se tijekom pripreme jedan dio previše ispeče i tako osuši, a dio ostane dovoljno pečen ili čak pomalo sirov, ovisno o tome kolika je razlika u debljini.

Nemojte meso previše ispeći
Važno je paziti da se pileća prsa u komadu ne ispeku previše. Kuhari rado koriste posebnu vrstu termometra koji se zabode u meso i očitava temperaturu u najdubljim dijelovima mesa. Savjetuju pečenje sve dok unutarnja temperatura ne bude oko 70 stupnjeva.

Neka odstoji prije jela
Vjerojatno ste primijetili da, izrežete li komad mesa odmah nakon pečenja i stavite na tanjur, iz njega pojačano cure sokovi. Na taj način zapravo meso gubi dragocjenu vlagu što kasnije utječe na okus.
Nakon termičke obrade važno je pustiti meso da se malo ‘odmori’ jer će se tako sokovi u njemu stabilizirati. Prekrijte ga i ostavite nakratko pa tek onda jedite.

Dodajte fini umak
Pileća prsa će uz umak biti sočnija, posebno ako su se malo prepekla. Osim toga, dobar umak doprinosi okusu koji tako postaje još bolji.
Ako malo razmislite, sjetit ćete se da niti jedno meso samo po sebi nema neki fini okus – začini i razni dodaci zaslužni su za to što ga volimo jesti.

Preuzeto sa 24sata.hr

Više iz kategorije: Najbolji recepti

Najčitanije:

To Top