Connect with us

Zeleni čaj i sok od đumbira pomoći će vam kod opadanja kose

Njega kose

Zeleni čaj i sok od đumbira pomoći će vam kod opadanja kose

Zeleni čaj i sok od đumbira pomoći će vam kod opadanja kose

Ćelavost vjerovatno najviše pogađa starije muškarce. Ali zapravo ovo stanje može uticati na gotovo svaku osobu bez obzira na uzrast i pol!

Svako od nas dnevno odbaci oko 100 dlaka kao deo normalnog ciklusa rasta kose, ali više od toga obično predstavlja alarm da nešto nije u redu.

Ljudi često gube kosu tokom stresnih događaja, kao što su: porođaj, razvod ili gubitak bliske osobe. Spriječiti ćelavost i opadanje kose može da biti pravi izazov, ali nije nemoguće.

Neke bolesti i ljekovi mogu izazvati opterećenje čitavog organizma, pa tako se javlja ćelavost. Alopecija je medicinski termin za opadanje kose u pečatima, pa se tako javljaju ćelavi djelovi na glavi. Ovo može da izgleda prilično uznemirujuće.

Gljivične, bakterijske i virusne infekcije kao što su seboreični dermatitis i psorijaza skalpa mogu oslabiti korjen i oštetiti folikule kose, uzrokujući na taj način proređivanje i opadanje kose.

Ipak, genetika je u osnovi većine slučajeva ćelavosti.

Vitamini

Vitamini su zdravi, ali ne samo za opšte zdravlje, već i za tvoju kosu. Vitamin A podstiče zdravu proizvodnju sebuma u ​​skalpu. Vitamin E poboljšava cirkulaciju krvi u koži glave, kako bi folikuli dlaka ostali produktivni. Vitamini B grupe pomažu kosi da održi zdravu boju.

Proteini

Konzumiranje nemasnog mesa, ribe, soje, jaja ili drugih proteinskih namirnica poboljšava zdravlje kose i zauzvrat pomaže u suzbijanju ćelavosti. Ne treba da čudi zašto su proteini tako važni za rast kose, kada je sama kosa sačinjena upravo od proteina.

Masaža skalpa

Masaža skalpa esencijalnim uljima zaista pomaže na temu kako sprečiti ćelavost i poboljšati rast kose. Pored toga što sama masaža stimuliše folikule dlaka i poboljšava cirkulaciju u koži glave – esencijalna ulja sadrže sastojke koji djeluju povoljno na rast kose.

Masaža kože glave pomaže da folikuli dlake ostanu aktivni.

Izbjegavajte češljanje mokre kose

Kada je kosa mokra, ona je u najslabijem stanju. Zbog toga bi trebalo izbjegavati četkanje mokre kose, jer se tako šanse za gubitak kose povećavaju. U slučaju da je neophodno, koristite češalj sa širokim zupcima.

Takođe, trebalo bi izbjegavati četkanje kose previše često, jer to može oštetiti kosu i podstaći ćelavost. Ako imate zamršenu kosu, odmrsite je pomoću prstiju – a ne uz pomoć češlja ili četke.

Sok od bijelog luka, sok od crnog luka ili sok od đumbira

Utrljajte jedan od ovih sokova na skalp, ostavite da deluje preko noći i isperite ujutru. Ponovite to redovno nedelju dana i rezultat će biti primjetan!

Poznato je da bijeli luk, ali isto tako i crni luk i đumbir, deluju pozitivno na cirkulaciju kože glave i hrane folikule dlaka.

Pijte dovoljno vode

Folikuli kose sadrže jednu četvrtinu vode, tako da moramo da budemo dobro hidrirani. Trebalo bi piti najmanje 8 čaša vode u jednom danu.

Zeleni čaj utrljajte u kosu

Istraživanja su pokazala da trljanje zelenog čaja u kosu može pomoći u suzbijanju problema ćelavosti. Tako da, ako se pitate koji je to dobar prirodni lijek kako sprečiti ćelavost – odgovor je zeleni čaj!

Sve što treba da se uradi jeste da se skuvaju dvije kesice zelenog čaja u jednoj čaši vode, ostaviti da se ohladi i nakon toga, nanjeti ga na kosu. Temeljno isperite kosu nakon sat vremena. Da biste vidjeli pozitivne rezultate, primenjujte ovo redovno tokom perioda od 7 do 10 dana.

Preuzeto sa kurir.rs

Klikni da komentarišeš

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

To Top