Kokosovo ulje u službi ljepote

Ako kokosovo ulje koristite samo za jelo, ne koristite ga dovoljno jer je ono jedan od najpopularnijih sastojaka za njegu kože. Evo kako ga sve možete koristiti kao kozmetičko sredstvo:

Odlično je za hidriranje

Jedna od najvećih prednosti upotrebe kokosovog ulja je ta što nikada više nećete imati suho lice, jer je ono jedan od najboljih prirodnih hidratanata. Čim ga nanesete na lice, potpuno će se otopiti zahvaljujući toploti tijela pa će prodrijeti duboko u kožu.

Čisti dubinski

Lice je stalno izloženo štetnim vanjskim utjecajima – od smoga do isušivanja grejanjem. Kokosovo ulje je prava stvar za čišćenje kože jer nježno uklanja čak i dubinske nečistoće.

Kako ćete ga koristiti, zavisi od tipa kože – ako imate suhu ili normalnu, trebalo bi pomiješati dvije kašike bademovog brašna sa dovoljnom količinom kokosovog ulja i mlijeka pa dobiii gustu pastu.

Nanesite je na lice, nježno umasirajte kružnim pokretima i ostavite djelovati do 15 minuta. Isperite toplom vodom, a zatim hladnom kako biste biste zatvorili pore.

Ukoliko je koža masna, masku za lice napravite od zobene kaše, kokosovog ulja i nekoliko kapi limunovog soka. Prekrijte lice toplim, vlažnim peškirom tokom 10 minuta kako biste otvorili pore. Zatim nanesite masku i ostavite je da djeluje 10 minuta, pa se umijte toplom vodom i blagim sapunom.

Skida šminku

Kokosovo ulje poznato je kao odličan razgrađivač masnoća, a savršeno uklanja i šminku. Jednostavno ga nanesite tuferom po cijelom licu, ostavite pet minuta pa isperite toplom vodom.

Ako ste na licu imali mnogo šminke, ponovite postupak nježno i bez trljanja. Da biste uklonili šminku oko očiju, natopite tufere kokosovim uljem i stavite ih na zatvorene kapke. Poslije minutu-dvije sva šminka će se razgraditi pa je samo isperite vodom.

Ublažava bore

Kokosovo ulje čuva mekoću kože lica i ne dozvoljava borama da ostave tragove. Prodire duboko u kožu i tom prilikom privlači proteine pa time obnavlja sloj kolagena, što je jedan od najboljih načina za smanjenje bora.

Omekšava ispucale usne

Kako ima snažnu moć hidriranja ovo ulje lako pomaže kod ispucalih usana. Dovoljno je prstom nanijeti jednu kap ulja i nakon nekog vremena polizati ostatak koji usne nisu upile.

Preuzeto sa avaz.ba

Podijeli na: