Connect with us

Jednostavan i prelijep nacin – Uskrsnja jaja

Uradi sama

Jednostavan i prelijep nacin – Uskrsnja jaja

Jednostavan i prelijep nacin – Uskrsnja jaja

Sastojci

  • salvete sa lijepim motivima
  • 1 bjelance
  • četkica

Priprema

Jaja skuhajte i ohladite.

Nadjite salvete sa interesantnim uzorcima. Salveta koju sam koristila na slici imala je samo jedan veliki cvijet sa listovima. Izrezala sam taj cvijet tacno po linijama (malo je pipkavo ako je motiv komplikovan ).

Umutite bjelance i pripremite cetkicu (moze manja, veca, kakvu imate, manja je bolja ako su vam detalji mali, ali ne pravi razliku).

Sada stavite izrezan uzorak na jaje i pocnite polako sa jednog kraja da premazujete sa cetkicom koja je dobro natopljena u bjelance. Idite okolo, stvarace se pregibi ali ih ravnajte cetkicom ili prstima, vidjecete motiv ce se prijanjati za jaje kao da je zaljepljeno. Ako imate vise manjih uzoraka tako radite sa svakim. Ostavite da se osusi, kada je mokro od bjelanca boja ce biti tamnija, kada se osusi dobice pravu boju. Ujutro premazite maslinovim uljem i to je to.

NAPOMENA :

1. Pri rezanju salveta vidjecete da neke salvete imaju dva ili tri sloja, odvojite samo onaj sloj sa slikom, bice tanje I samim tim manje ce se guzvati I ljepse ce se oblikovati prema jajetu.

2. Trazite manje motive, pregibi ce biti manji. Ako je motiv veci I prave se pregibi probajte prstima da ih malo poravnate. Uvijek podjite od sredine prema kraju, specijalno ako su motivi malo veci.

3. Najbolji rezultati su na neofarbanim jajima, ako prvo farbate onda koristite njeznije boje. Na mnogo tamnim bojama se primjete tragovi bjelanjca I boja se razmrlja.

Preuzeto sa coolinarika.com

Klikni da komentarišeš

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top