Connect with us

Ako želite da dobijete više plodova rajčice, posadite ovu biljku kraj nje

Uradi sama

Ako želite da dobijete više plodova rajčice, posadite ovu biljku kraj nje

Ako želite da dobijete više plodova rajčice, posadite ovu biljku kraj nje

Rajčica i bosiljak odlična su kombinacija, ne samo u salati nego i u vrtu. Bosiljak odbija štetnike rajčice, jača njezinu otpornost na biljne bolesti i povećava urod rajčice.

Pored svake sadnice rajčice poželjno je posaditi tri sadnice bosiljka. Berete li redovno vrhove bosiljaka, razgranat će se i proizvesti više aromatičnih listova, a neće prerano otići u cvijet.

Prema iskustvima biovrtlara i neven na rajčicu djeluje kao prirodna zaštita te pospješuje njezin urod. Neven je ujedno i ljekovita biljka. Dobar susjed rajčicama je i češnjak koji odbija crvenog pauka (koprivinu grinju).

Pored rajčice dobro je saditi i niski grah ili crni azuki-grah jer grahorice fiksiraju dušik u tlu i čine ga dostupnim korijenju rajčice te tako služe kao prirodno gnojivo. Visoki grah i grašak ipak ne treba saditi kraj rajčica jer se može zaplesti oko nje i zagušiti je. Mrkva povoljno djeluje na rajčice, no posađena ispod njih stvorit će sitnije korijenje.

Loši susjedi rajčicama su krumpir, krastavci i komorač jer izlučevine njihova korijenja negativno djeluju na rast rajčice. Rajčica je podložna i sličnim bolestima kao krumpir i kukuruz, stoga bi te biljke trebalo saditi podalje.

Rajčicu ne treba saditi ni blizu paprike jer se te biljke natječu za hranjiva. Ispod rajčica dobro je saditi i zelenu salatu, cikoriju, korabicu, rotkvu, špinat, peršin, poriluk ili kupusnjače – tako ujedno se bolje iskorištava prostor oko rajčica koje rastu u visinu.

Preuzeto sa biscani.net

Više iz kategorije: Uradi sama

To Top