Connect with us

Donosimo vam recept za pravljenje starog, dobrog domaćeg sapuna

Uradi sama

Donosimo vam recept za pravljenje starog, dobrog domaćeg sapuna

Donosimo vam recept za pravljenje starog, dobrog domaćeg sapuna

Otkrivamo vam osnovni recept za pravljenje starog, dobrog domaćeg sapuna, ali i načine kako mu možete uljepšati i miris i izgled.

Vjerovatno se sjećate kako su nekada naše bake kuvale domaći sapun i izlivale ga u kalupe da bi ga koristile u domaćinstvu, a najviše za pranje i otkuvavanje veša. I dan danas stara, tradicionalna receptura za domaći sapun čuva se i koristi u mnogim domaćinstvima, naročito na selu, gdje domaćice tvrde da ne može da ga zamijeni nijedan industrijski proizvod, makar imao i najskuplju reklamu. I ne zaboravite – domaći sapun ne isušuje i ne peruta kožu kao većina sapuna!

Domaći sapun se pravi od dvije komponente – masti i baze, i nastaje reakcijom ova dva jedinjenja.

Stoga vam je potrebno:

  • 50 mililitara vode,
  • 100 grama svinjske masti i
  • 1 supena kašika kaustične (žive) sode (kristal natrijum – hidroksida).

Način pripreme

Svinjsku mast stavite da se otopi u većem loncu. U posebnoj manjoj posudi razmutite natrijum – hidroksid u 50 mililitara vode, a onda sipajte u otopljenu mast. Pri rukovanju natrijum – hidroksidom budite oprezni i pobrinite se da djeca ne budu u blizini, kako ga ne bi prosula.

Potrebno je da pola sata miješate, sve dok se ne dobije gusta masa. Znaćete da je kuvan kada umočite nož u sapun i kada se masa oko noža odmah stvrdne.

U masu koju kuvate možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja.

Preuzeto sa nezavisne.com

Više iz kategorije: Uradi sama

To Top