Connect with us

Što je to i kako djeluje – vodena dijeta?

Vježbe i dijete

Što je to i kako djeluje – vodena dijeta?

Što je to i kako djeluje – vodena dijeta?

Ako ste često na dijeti sasvim sigurno ste čuli za razne metode koje će pomoći pri mršavljenju, ali najvažnije je pitanje koja od njih stvarno djeluje…

Prije odlaska na dijetu, važno je znati da ne postoji magično rješenje i da uz plan prehrane obavezno morate uvesti i plan vježbanja. Također, pratiti određeni plan prehrane koji organizmu ne nudi dovoljno nutrijenata može biti vrlo opasno.

Zašto dijete ne funkcioniraju bez vježbanja?

Vodena dijeta zahtjeva od vas da pijete samo tekućinu dok ne primijetite gubitak kilograma.. Da, dobro ste čuli… U nekom trenutku možete u prehranu “ubaciti” bananu ili krušku.

“To je samo još jedan način posta” izjavila je Julie Upton, registrirani dijetetičar. Najveći problem ove dijete je činjenica da izbacivanjem hrane organizmu oduzimate sve nutrijente koji su tijelu potrebni kako bi pravilno funkcioniralo. Ona smatra da ova dijeta jednostavno nije dobra jer sve kilograme koje će osoba izgubiti tijekom nje, vrlo brzo će i vratiti – neki od njih i puno više…

Postoji još posljedica ove dijete, navodi Upton, a jedan od njih je gubitak mišićne mase što se ne događa onima koji su samo smanjili unos kalorija.

Ovako izgleda plan vodene dijete

Doručak
Velika čaša vode ili čaja ili prirodnog soka. Voća i sokova možete jesti i piti koliko god želite.

Tijekom prijepodneva
Velika čaša vode, čaja ili prirodnog soka. Nekoliko plodova voća, po mogućnosti kombinirajte različite vrste. Ovisno o dobu godine, najviše vode sadrže: jesen/zima: grožđe i citrusi; proljeće/ljeto: dinja i lubenica.

Ručak
Velika čaša vode prije jela i čaj nakon jela. Jelovnik se sastoji od sirovog povrća na salatu u količini po želji, s dodatkom octa, ulja, limuna i začina po želji. Salati možete dodati i masline. Smijete jesti bilo koju vrstu sirovog i konzerviranog povrća: šparoge, artičoke, celer, zelenu salatu, mrkve, paprike, krastavce, luk, kukuruz, sojine izdanke, rajčice, endiviju…

Užina
Velika čaša vode ili čaja ili prirodnog soka. Čaša mlijeka ili jogurt ili 30 grama sira ili 1 komad voća.

Večera
Popijte čašu vode prije i šalicu čaja nakon jela, 100 grama mesa (piletina, teletina) ili 150 grama ribe (oslić) ili jedno jaje s povrćem i voćem.

Oprez: Dijetu nikako ne smijete provoditi tijekom cijelog tjedna jer će izazvati gubitak ravnoteže tvari u organizmu. Smije se provoditi najčešće svaki drugi dan. I to ne dugotrajno, nego samo povremeno.

Važno: Pijte barem 8 čaša vode dnevno, a prehrana mora biti bogata namirnicama koje sadrže puno vode kao što su voće i povrće.

I za kraj imajte na umu da niti jedna dijeta nije apsolutno dobra za vaše zdravlje. Stoga, prije nego se posvetite “novom” režimu prehrane, potražite savjet svog liječnika.

Preuzeto sa večernji.hr

Više iz kategorije: Vježbe i dijete

To Top