Connect with us

Posuđe ima rok upotrebe

Zanimljivosti

Posuđe ima rok upotrebe

Pojedine stvari u kuhinji koristimo godinama, a da nam ni na pamet ne padne da i one imaju svoj rok trajanja. Maltene svi imamo posuđe koje smo naslijedili od svojih baka ili majki, a koje i sami svakodnevno koristimo.

Ipak, važno je znati da zbog zdravlja, ali i njihove funkcionalnosti, redovno moramo obnavljati ova kuhinjska pomagala. Ove četiri stvari imaju rok trajanja na koji bi trebalo obratiti pažnju.

Noževi
Noževe je potrebno mijenjati svake dvije godine ili ako su slomljeni, zarđali te nema svrhe da ih više oštrite. Produžite im rok trajanja tako što ćete ih oštriti jednom sedmično.

Teflonsko posuđe
Teflonsko posuđe je potrebno mijenjati svake dvije do tri godine. Kada se pojave ogrebotine i teflon počne da se ljušti, a pranje ostataka od hrane postane prava mala noćna mora, vrijeme je za kupovinu novog posuđa. Produžite im rok trajanja tako što ćete šerpe zakačiti da vise uspravno u kuhinji ili stavite salvetu između njih, ako ih slažete jedne na druge.

Plastične daske za sječenje
Plastične daske za sječenje potrebno je mijenjati svake godine ili nakon što tragovi od noža postanu vidljivi. Najbolje bi bilo kada biste imali različite daske za meso i povrće, kako biste smanjili rizik od trovanja salmonelom ili nekom drugom opasnom bakterijom

Drvene kuhače
Veoma su praktične i danas ih možemo vidjeti maltene u svakoj kuhinji. Međutim, treba znati kada je vrijeme za kupovinu novih. Mijenjajte ih svake tri godine ili kada primijetite da su oštećene. Napukle kuhače predstavljaju pravi mali raj za razvoj opasne bakterije ešerihije koli.

Preuzeto sa avaz.ba

Više iz kategorije: Zanimljivosti

To Top