Connect with us

Sve što biste trebali znati o graham brašnu

Zdrava ishrana

Sve što biste trebali znati o graham brašnu

Sve što biste trebali znati o graham brašnu

Graham brašno zdravija je varijanta od bijelog brašna, a najviše se koristi kod pripreme integralnog kruha, peciva i sličnih namirnica.

Graham brašno ili poznatije kao integralno brašno vrlo je zdrava namirnica pa se uglavnom koristi u ishrani teških dijabetičara, profesionalnih sportaša i djece u razvoju.

Zdraviji izbor brašna

Brašno je neizostavni dio naše svakodnevne prehrane, a gotovo da i ne postoje jela koja u sebi ne sadrže brašno. U domaćinstvu još uvijek najčešće koristimo pšenično brašno, ali sve je popularnije i takozvano graham brašno. No, što je zapravo graham brašno?

Graham brašno dobiva se posebnim postupkom koji obuhvaća usitnjavanje cijelog pšeničnog zrna bez dodatnog prosijavanja. Na ovakav način, graham brašno poprima svoju prepoznatljivu tamniju boju. Smatra se mnogo zdravijim izborom od bijelog brašna, a bogat je mineralima, vlaknima, proteinima te mineralima važnima za očuvanje zdravlja. Manje je energetske vrijednosti zbog čega daje osjećaj sitosti te tako pomaže pri mršavljenju.

Priprema hrane za dijabetičare

Upravo se graham brašno koristi za pripremu integralnog kruha i ostalih integralnih peciva. Važno je naglasiti da su namirnice od graham brašna nešto grublje strukture, ali zato sadrže dijetalna vlakna idealna za dijabetičare i sportaše. Namirnice od graham brašna nešto se lakše i brže kvare od namirnica s bijelim brašnom pa ih je potrebno pravilno čuvati kako bi potrajali.

Preuzeto sa rtl.hr

Više iz kategorije: Zdrava ishrana

To Top