Connect with us

Hrana koja nam pomaže da izgledamo mladoliko!

Zdrava ishrana

Hrana koja nam pomaže da izgledamo mladoliko!

Hrana koja nam pomaže da izgledamo mladoliko!

Kada nivo kolagena u tjelu opadne, dolazi do ubrzanog starenja i nastajanja bora. Ukoliko želite da usporite ove procese, ove namirnice treba da postanu dio vaše redovne ishrane.

Kolagen je primarni strukturalni protein koji može da se nađe u različitim veznim tkivima našeg tjela i odgovoran je za mladolik izgled i održavanje kože elastičnom.

Losos

Prepun je minerala odgovornih za proizvodnju kolagena, kao što je cink. Takođe sadrži puno omega-3 masnih kiselina koje pomažu u održavanju vlažnosti kože.

Supa od kostiju

Ona zapravo ne podstiče proizvodnju kolagena nego sadrži bioaktivni oblik kolagena koji vaše tjelo može odmah da iskoristi. Supa od pilećih i ćurećih kostiju sadrži kolagen tipa II koji podržava zdravlje zglobova, a supa od goveđih kostiju sadrži kolegen tipa I koji održava zdravlje kože.

Jaja

Slično kao supa od kostiju, jaja takođe sadrže kolagen, u žumancima. U jajima ima i puno sumpora koji je važan za detoksikaciju jetre i proizvodnju kolagena. To omogućuje da toksini koji uništavaju kolagen budu uklonjeni iz tjela.

Čia sjemenke

Bogate su omega-3 masnim kiselinama koje su nužne za hidrataciju i obnavljanje ćelija kože, kako bi ona izgledala mladoliko i glatko.

Sjemenke bundeve

Bogate su cinkom i stoga, kao i losos, savršene za osobe kojima nedostaje kolagena. Pržene sjemenke su najbolje jer su bogatije hranljivim materijama od sirovih.

Agrumi

Velika količina vitamina C koju sadrže agrumi pomaže aminokiselinama u prozvodnji prolina, neesencijalne aminokiseline koja učestvuje u proizvodnji kolagena.

Zeleno povrće

Sadrži hlorofil, pigment koji povećava nivo prokolagena u koži. Hlorofil takođe štiti kožu od starenja jer ga tjelo koristi za borbu protiv slobodnih radikala i UV-zraka.

Bobičasto voće

Brusnice, kupine, jagode i maline sadrže elagičnu kiselinu koja pomaže u zaštiti kože od oštećenja izazvanih UV-zračenjem, i zdravu količinu vitamina C.

Avokado

Vitamin E koji sadrži avokado pomaže u opadanju nivoa kolagena u tjelu. Avokado sadrži i korisne masnoće koje jačaju zdravlje kože i povećavaju proizvodnju kolagena.

Paradajz

Bogat je likopenom koji štiti kožu od UV zraka i podtiče sintezu kolagena. Pečeni paradajz sadrži visoku količinu likopena a sok od paradajza ga sadrži najviše.

Preuzeto sa kurir.rs

Klikni da komentarišeš

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top