Connect with us

Kraljica začina KURKUMA za šta je dobra

Zdrava ishrana

Kraljica začina KURKUMA za šta je dobra

Kraljica začina KURKUMA za šta je dobra

Kurkuma je jedna od kraljica začina, a svoje porijeklo vuče iz Azije, a u Indoneziji i Indiji se koristi hiljadama godina. U ovim zemljama je doživljavaju kao svetu hranu i nazivaju “čudom prirode”.

Nutritivni sastav kurkume obiluje makro i mikro nutrijentima gdje energetska vrijednost kurkume na 100 g iznosi 354 kcal /1481 kj, a od toga sadrži 65 posto ugljikohidrata, 8 posto proteina i 10 posto masti. Od vitamina sadrži vitamin C, tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, vitamin E i K, te minerale kalcij, željezo, bakar, cink, fosfor, mangan i selen kao i udio vlakana. Glavni sastojak ovog začina je narančasti pigment “kurkumin” koji ima najsnažnije protuupalno djelovanje u biljnom svijetu. Za razliku od klasičnih lijekova-kortikosteroida koji uzrokuju brojne nuspojave, kurkuma nema toksično djelovanje.

Mnogo je razloga zašto bi kurkumu trebali uvesti u svoju prehranu: ima snažno antibakterijsko djelovanje, smanjuje upale desni, preporučuje se kod hroničnih oboljenja kostiju te pomaže zaustaviti oštećenje jetre, prevenira cirozu i druga teška oštećenja jetra, štiti srce i krvne žile.

Preporučena količina kurkume u danu je od 3 g do 10 g, ali s vremenom se još malo može povećati.

Preuzeto sa azra.ba

Više iz kategorije: Zdrava ishrana

To Top