Jedite paradajz svaki dan jer je dobar za vas, a pogledajte i zašto

Paradajz, sočna ljetna namirnica puna je vitamina i minerala, a ljekovitost duguje likopenu, materiji koja ima antikancerogena svojstva i snižava nivo holesterola u krvi. Veličina ploda paradajza varira u zavisnosti od vrste, a osim već pomenutih, on ima razna blagotvorna svojstva po vaše zdravlje.

Konzumiranje paradajza donosi brojne blagodeti po organizam. Osim toga što, zahvaljujući visokom sadržaju bioflavonoida, povoljno utiče na metabolizam, aromatično crveno povrće sadrži betakaroten, likopen, kalijum i brojne druge za zdravlje i ljepotu korisne materije.

Paradajz je izuzetno zdravo povrće i trebalo bi ga jesti u što većim količinama. Njegova sezona je počela, i biće dostupan narednih mjeseci na svakom koraku, a u nastavku pročitajte zašto bi baš paradajz trebalo da se postane obavezan dio vaše trpeze.

Štiti od raka

Likopen ili crveni pigment, kome paradajz duguje svoju vatrenu boju, jedan je od važnih sastojaka koje ova namirnica posjeduje, a koji sadrži antikancerogena dejstva. Brojne studije pokazale su da konzumiranje ovog povrća smanjuje rizik od nekoliko tipova raka, prije svega želuca, debelog crijeva, prostate, grlića materice, jajnika. Utvrđeno je i da se njegovo antikancerogeno dejstvo pojačava ukoliko se konzumira u obliku soka, sosa, pirea. Konzumiranje paradajza smanjuje i rizik od astme i hroničnih plućnih bolesti.

Zdravo srce

Paradajz poboljšava zdravlje srca, a svojim izgledom i podsjeća na ovaj ljudski organ. Istraživanja pokazuju da je ovo voće krcato kalijumom i željezom, te je dobra hrana za srce i krv, te pomaže i kod regulisanja krvnog pritiska i nivoa triglicerida, a uspješno čisti i arterije. “Jabuka ljubavi” sadrži sekundarnu biljnu supstancu likopen, koja štiti ćelije, sprečava arteriosklerozu i smanjuje rizik od infarkta. Osim toga, paradajz se koristi i za jačanje odbrambenog sistema organizma, protiv katara crijeva i želuca, za regulisanje probave, izbacivanje vode iz organizma, protiv visokog pritiska, reume, gihta…

Zdravlje žene

Bogat likopenom, antioksidantom koji djeluje preventivno na pojavu raka grlića materice i raka dojke, paradajz je obavezna namirnica na jelovniku žena. Paradajz sadrži značajnu dozu vitamina B 6 koji je vitalno važan za ravnotežu estrogena i progesterona, zbog čega je korisna namirnica za žene u menopauzi kada dolazi do disbalansa ovih hormona. Paradajz, takođe, može da umanji stres i stabilizuje promjene raspoloženja tokom menopauze, a samim tim i da umanji valove toplote.

Bolji vid

Ovo povrće obiluje vitaminima A, B1, C i kalcijumom koji su veoma korisni i blagotvorno djeluju na zdravlje očiju i vid. Stoga se potrudite da ga jedete što češće, ali se trudite da ga konzumirate u sirovom obliku kako biste sačuvali sve njegove nutritivne sastojke.

Protiv stresa

Paradajz sadrži velike količine korisnih materija koje pomažu organizmu da se izbori sa stresom. Pravim eliksirom smatra se sok od paradajza u koji se doda bosiljak budući da ova biljka sadrži kalcijum, željezo, vitamine A i C i magnezijum, koji su neophodni za smirenje nervnog sistema.

Štiti od sunca

Na vrhu liste namirnica koje štite našu kožu od štetnih sunčevih zraka jeste paradajz koji sadrži likopen, antioksidans koji mu daje crvenu boju, a koji kožu čini otpornijom na sunce i štiti kožu od mogućih oštećenja.

Mršavljenje

Redovnim konzumiranjem paradajza poboljšava se probava, a obroci s paradajzom očistiće organizam od toksina i istopiti višak kilograma. Pored toga, redovno konzumiranje ove namirnice će umanjiti želju i žudnju za slatkišima, jer sadrži visok nivo triptofana, materije koju tijelo pretvara u serotonin. Ovaj plod bogat je i hromom, mineralom koji umanjuje žudnju za hranom i reguliše holesterol i nivo glukoze u krvi. Paradajz, takođe, može da vam pomogne da eliminišete celulit, jer sadrži lecitin, materiju koja jača kožu, te može umanjiti efekat “narandžine kore”.

Zateže kožu i uklanja bore

Paradajz efikasno sužava pore, čisti mitisere, regeneriše i podmlađuje kožu. Paradajz, naime, podstiče lučenje prokolagena, čiji gubitak vodi do starenja kože i uzrokuje bore i gubitak elastičnosti. Kuhani paradajz sadrži više likopena nego svjež. Osim paradajza, likopen se može pronaći u crvenom grejpu i lubenici.

Preuzeto sa hayat.ba

Podijeli na: