Connect with us

Kiseli kupus je ukusan ali i ljekovit

Zdrava ishrana

Kiseli kupus je ukusan ali i ljekovit

Kiseli kupus je ukusan ali i ljekovit

Proces kiseljenja kupusa daje ovom povrću probiotička svojstva. U procesu fermentacije sudjeluje mnogo zdravih bakterija koje povoljno utječu na probavu. Zbog toga se kiseli kupus naročito preporučuje nakon uzimanja antibiotika, kako bi se obnovila crijevna flora. Odličan je izvor i vitamina C.

Djeluje preventivno na pojavu raka

Vjerojatno znate da su brokula, kupus i cvjetača odlična hrana za prevenciju raka. Međutim, jedna finska studija pokazala je da kiseli kupus bolje štiti organizam od raka od sirovog kupusa. To je zbog toga što se tijekom procesa kiseljenja stvaraju izotiocijanati koji imaju antikancerogeno djelovanje.

Jača kosti

Visok sadržaj minerala u kiselom kupusu čine ga odličnim za jačanje kostiju i prevenciju osteoporoze. Osim toga, sadrži i dosta vitamina K koji je također značajan za zdravlje kostiju jer proizvodi proteine koji reguliraju mineralizaciju kostiju.

Za zdravo srce

Visok sadržaj vlakana u kiselom kupusu čine ga odličnom namirnicom za pravilnu probavu, ali i zdravlje srca i mozga. Vlakna pomažu reguliranje razine lošeg kolesterola, čime se smanjuje rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.

Preuzeto sa dnevno.hr

Više iz kategorije: Zdrava ishrana

To Top