Connect with us

Ljekovitost paprike, pogledajte zašto je trebamo češće konzumirati

Zdrava ishrana

Ljekovitost paprike, pogledajte zašto je trebamo češće konzumirati

Ljekovitost paprike, pogledajte zašto je trebamo češće konzumirati

Paprika je povrće bogato brojnim hranljivim sastojcima i mineralima, kao što su vitamini C, A i E kao i provitaminom betakarotenom koji su našem tijelu neophodni za pravilno funkcionisanje organizma. Upravo zbog toga, neka se paprika, čija sezona tek počinje, nađe na vašem stolu i u vašem tanjiru što češće.

Zbog čega je sve dobro da jedete paprike pročitajte u nastavku teksta…

Jača imunitet
Prije svega zbog velike količine vitamina C koji sadrži, paprika je odlično povrće za jačanje imuniteta jer ovaj vitamin stimuliše bele ćelije i uspješno se bori protiv infekcija i na taj način jača imuni sistem. Vitamin C i flavonoid, prisutni u paprici, takođe sprečavaju pojavu disajnih problema, kao što su upala pluća i astma, jer olakšavaju disanje.

Štiti srce i sprečava pojavu raka
Paprika je bogat izvor vitamina A i C, koji su snažni antioksidansi. Oni pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u telu i pomažu u liječenju bolesti srca, osteoartritisa, bronhijalne astme, katarakte…

Paprika sadrži kapsaicin, suspstancu koja razređuje krv i pomaže u sprečavanju prevremene arterioskleroze. Pored toga, kapsaicin suzbija smetnje u prokrvljenosti i malo ublažava napade migrene. Karoteni, koji paprici daju boju, dragocijeni su za čulo vida, a sok od ovog povrća poboljšava koncentraciju. Takođe, u crvenoj paprici se nalazi likopen, koji deluje preventivno na neke tipove kancera.

Ubrzava metabolizam
Paprika je izuzetno djelotvorna kada je u pitanju gubitak kilograma, jer sadrži vrlo malo masnoća i kalorija. Paprike su bogate vitaminom C koji je neophodan telu kako bi se stvarao karnitin, koji pomaže mišićima da koriste masne naslage za energiju, i tako da podstakne metabolizam da brže radi.

Ona, takođe, povećava metabolizam snižavanjem triglicerida, što pomaže u sagorijevanju kalorija i održavanju holesterola pod kontrolom. Osim toga, ona sprečava probavne smetnje koje uzrokuju izlučivanje probavnih sokova, te pozitivno djeluje na zdravlje bubrega.

Protiv bolova
Kapsaicin koji se nalazi u paprici blokira prenos bola od kože do leđne moždine. Zbog toga paprika pomaže u liječenju neuralgija, bola povezanog sa herpes zosterom i postoperativne amputacijske traume.

Protiv stresa
Paprika je bogata i cinkom, elementom u tragovima, koji, osim što jača imunitet, pozitivno djeluje i na raspoloženje, i podstiče proizvodnju hormona. Ukoliko patite od povišenog nivoa stresa, u svoj dnevni meni obavezno uključite crvenu papriku koja je bogat izvor vitamina. Za doručak napravite namaz od isjeckane paprike, sitnog sira i dodajte peršun.

Štiti od sunca
Budući da je prepuna brojnim vitaminima i mineralima korisnim za zdravlje, paprika je istovremeno i odličan saveznik za vašu kožu. Vitamini C i E, štite od opekotina čisteći ćelije od štetnih slobodnih radikala nastalih pod uticajem sunčevih UV zraka.

Blistava koža
Crvene paprike babure su veoma ukusne, a osim što će vas osvežiti i poboljšati vaše zdravlje, uz njih ćete imati i blistav ten. Ovo povrće, naime, sadrži dosta dijetetskih vlakana i vitamin B6, kao i karoten, koji sprečava pojavu bora i omogućava bolji protok krvi u koži, što ju čini mladolikom. Takođe, one su niskokalorične i suzbijaju akne.

Ljuta paprika
Osim obične slatke paprike, ljuta crvena papričica je veoma zdrava, Ona poboljšava cirkulaciju, što može da pomogne u borbi protiv mansih naslaga i celulita. Ljuta crvena papričica djeluje vrlo stumulativno na proces varenja i, prema riječima naučnika, otvara sva tkiva u organizmu, što podstiče protok krvi, ubrzava metabolizam i podiže nivo energije i eliminiše hronični umor. Ona, takođe, jača imuni sistem, štiti od raka, a deluje i kao snažan afrodizijak.

Preuzeto sa nezavisne.com

Klikni da komentarišeš

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

To Top