Connect with us

Namirnice koje trebate konzumirati za dobribit vašeg zdravlja

Zdrava ishrana

Namirnice koje trebate konzumirati za dobribit vašeg zdravlja

Namirnice koje trebate konzumirati za dobribit vašeg zdravlja

Zaljubite se u nar

Ni jedno voće se ne može mjeriti s narom po udjelu vitamina C. Nar sadrži 16 posto preporučene doze vitamina C i tako je postala namirnica s najvišim udjelom tog vitamina. Jači je antioksidans od vina ili zelenog čaja. Zbog ljekovitih sastojaka sve je popularnija konzumacvija soka, sjemenki i ulja.

Starite zdravo

Namirnice ljubičaste i plave boje sadrže mnoštvo antioksidanata, te stoga mogu pridonijeti zdravom starenju, sprječavanju gubitka pamćenja i smanjenju rizik od pojave raka.
Konzumirajte namirnice ovih boja, a to su:

  • voće: kupine, borovnice, svježe i suhe šljive, crno grožđe, ljubičaste smokve
  • povrće: patlidžan, ljubičasti kupus
  • mahunarke: sve mahunarke tamne boje

Sveprisutni kukuruz

Kukuruz možemo naći u žitaricama za doručak, hljebu, čipsu, nekim bezalkoholnim pićima, ali tu popis ne staje. Prema nekim podatcima, četvrtina proizvoda u prosječnom supermarketu dolazi i iz kukuruza, a ova sveprisutna biljka koristi se i u drugim procesima proizvodnje: od industrije nafte do kozmetike.

Biber

Većina vrsta bibera potiče iz Kambodže. Ovaj biber se dobiva od potpuno zrelih bobica za razliku od zelenog bibera, a dalji proces čuvanja je sličan kao i svakom drugom biberu. Lijepo se slaže s citrusnim okusima te laganim ribljim jelima. Specifičnost ovog bibera jeste da je dobio evropsku oznaku kvalitete tako je uvršten u listu zaštićenih proizvoda EU.

Ljute papričice

Razlog zbog kojeg osjećate ljutinu u ustima dok jedete ljute papričice je kapsaicin ( C18H27NO3 ), prirodni alkaloid koji se veže za senzorske živce u ustima, koji mozgu šalju informaciju da vam usta doslovno gore. Inače primjena kapsaicina je jako velika u farmaceutskoj industriji.

Preuzeto sa azra.ba

Klikni da komentarišeš

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top