Connect with us

Jedna od najsočnijh voćki a uz to i ljekovita – NEKTARINA

Zdrava ishrana

Jedna od najsočnijh voćki a uz to i ljekovita – NEKTARINA

Jedna od najsočnijh voćki a uz to i ljekovita – NEKTARINA

Nektarine odlikuje predivan izgled, ugodan miris, izvrstan okus – a povrh svega, vrlo su zdrave i ljekovite. Vole ih svi, a posebno mališani kojima su one, uz banane i jagode, najdraži voćni plodovi. Dugo se vjerovalo u mit da je ovo voće nastalo križanjem breskve i šljive. Ipak, stručnjaci iz područja agronomije smatraju da je nektarina zapravo jedna vrsta breskve, koja je kroz prirodnu mutaciju izgubila dlačice. Upravo zbog velike sličnosti s breskvom, nektarina se u narodu naziva breskva s glatkom kožom. Potječe iz Kine, gdje se uzgaja već više od 3.000 godina. Najveći proizvođač nektarina je upravo njihova matična zemlja, Kina. U Evropi su to Španija, Francuska, Grčka i Italija. Nektarine dozrijevaju u julu ili augustu, ovisno o sorti. Razlikuju se po boji mesa, pa tako postoje žute, bijele i crvene sorte.

Ljekovito djelovanje

Ovi sočni niskokalorični plodovi mogu se pohvaliti izuzetno velikim brojem nutrijenata. Prepuni su vitamina A, C, E, K, B1, B2, B3, B6, B9 (folna kiselina). Odličan su izvor minerala kalcija, kalija, magnezija i fosfora. Imaju visok udio prehrambenih vlakana, kao i brojnih antioksidansa, osobito fenolnih spojeva. Nutrijenti koji se nalaze u plodovima nektarine odličan su saveznik u prevenciji i ublažavanju mnogih zdravstvenih tegoba.

Štiti zdravlje srca i krvnih žila, jača imunitet, čuva zdravlje očiju, poboljšava probavu, pomaže kod mršavljenja, čuva zdravlje kože (vitamin C, lutein i beta-karoten koji se nalaze u nektarinama pobrinut će se za dobro zdravlje i lijep izgled kože).

Slatki zalogaj

Svježe nektarine možete konzumirati kao samostalnu namirnicu, kao desert nakon obroka ili pak kao slatki zalogaj između obroka. U svježem obliku također su izvrsne i za obogaćivanje jogurta, muslija, voćnih salata, frapea, smoothieja i sokova.

Mnogi ih vole u tortama, kolačima, pitama, sladoledima i drugim slatkim desertima. Same ili u kombinaciji s drugim voćem, nektarine su pogodne za pripremu kompota, marmelada, pekmeza i džemova.

Preuzeto sa oslobođenje.ba

Više iz kategorije: Zdrava ishrana

To Top