Ovo su neke od dobrobiti ŠPINATA

Ovo zeleno povrće svojom delikatnom teksturom i izrazitom zelenom bojom pruža više hranjivih tvari od bilo koje druge hrane. Iako ga možete kupiti cijele godine, njegova sezona traje od ožujka do svibnja, te od rujna do listopada, kada je najsvježiji i ima najbolji okus.

Teško je precijeniti hranjivost i važnost špinata, a mi vam donosimo devet razloga zašto bi on trebao biti dio svakodnevne prehrane.

Dobar za održavanje linije
Jedna šalica špinata sadrži 20 posto dijetalnih vlakana, koja pomažu kod probave, sprečavaju zatvor, održavaju nisku razinu šećera u krvi.

U borbi protiv raka
Istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od raka za čak 34 posto. Vitamin A i C, vlakna, folna kiselina, magnezij i 13 različitih flavonoida pomažu u borbi protiv raka, posebno debelog crijeva, pluća i raka dojke, a dokazano je da je izuzetno uspješan u sprečavanju pojave agresivnog raka prostate.

Prirodni antioksidant
Vitamin C i E, beta karoten, magnezij, cink služe kao jak antioksidant koji se bori protiv osteoporoze, arterioskleroze i visokog krvnog tlaka.

Snižava krvni tlak
Špinat je bogat kalijem, a siromašan natrijem, a odnos količina navedenih minerala je značajan za krvni tlak jer kalij ga snižava, a natrij povisuje. Folna kiselina, koju također sadrži, pomaže u smanjenju hipertenzije i opušta krvne žile, čime se održava pravilan protok krvi.

Čuva vid
Špinat je pun luteina. Lutein sačinjava veliki dio očnog pigmenta. Kao izraziti antioksidant ima snažno zaštitno djelovanje na makulu. Međutim, s godinama se količina luteina u makuli smanjuje. Zato dodatak luteina našoj svakodnevnoj prehrani može biti od velike koristi za zaštitu vida. Špinat je također vrlo bogat vitaminom A, što ga čini korisnim za slab vid. Pijenje soka od špinata, dva puta dnevno može pomoći u poboljšanju vida.

Održava imunitet jakim
Jedna šalica špinata sadrži 337 posto preporučene dnevne količine (RDA) vitamina A, koji ne samo da jača “slabe toćke“ imuniteta, dišnih putova i urinarnih traktova, nego je ključna komponenta bijelih krvnih stanica koje se bore protiv infekcije.

Koža
Vitamin B prisutan u špinatu pomaže u održavanju čvrstoće kože. Špinat takođe štiti kožu od štetnih zraka sunca uključujući i UV zrake. To smanjuje rizik od raka kože i brine se da imate zdravu kožu.

Štiti kosti
Jedna šalica kuhanog špinata sadrži više od 1000 posto RDA vitamina K koji sprećava nastanak osteoporoze.

Štiti kožu od starenja
Špinat štiti od starenja i daje mladenački izgled. Vitamin B prisutan u špinatu pomaže u održavanju čvrstoće kože. Špinat ju takođe štiti od štetnih zraka sunca uključujući i UV zrake. To smanjuje rizik od raka kože i brine se o njenom zdravlju.

Najbolja metoda pripreme špinata je kuhanje u vodi i to samo jednu minutu. Metode koje se ne preporučuju za špinat su kuhanje na pari, pirjanje ili kuhanje s uljem.

Preuzeto sa večernji.hr

Podijeli na: