Connect with us

Osvježava i štiti vaš organizam – SOK OD RAJČICE

Zdrava ishrana

Osvježava i štiti vaš organizam – SOK OD RAJČICE

Osvježava i štiti vaš organizam – SOK OD RAJČICE

Rajčica ima toliko zdravstvenih blagodati da ih je teško sve nabrojat, a najpoznatija korist rajčice je što sadrži likopen, najjači antioksidans iz skupine karotenoida, koji pomaže u borbi protiv nakupina stanica raka te štiti zdravlje srca.

Jedan od najzdravijih sokova je upravo i sok od rajčice – hranjivi napitak koji čini čuda za vaše zdravlje.

Saznajemo kako će konzumacija ovog napitka djelovati na organizam;

DJELUJE KAO ANTISEPTIK
Pored vitamina C, sok od paradajza sadrži dosta drugih vitamina i minerala te djeluje kao antiseptik i antioksidant.

SNIŽAVA KOLESTEROL
Sok od rajčice prirodno snižava povišen kolesterol. Obiluje vlaknima, ali i niacinom koji se godinama koristi kao prirodan lijek za visoki kolesterol.

SMANJUJE OSJEĆAJ GLADI
Pijuckanje soka od paradajza ubrzava proces mršavljenja i topljenja masnih naslaga. Paradajz je bogat sastojcima koji povećavaju razinu hormona koji kontroliraju apetit što ga čini još jednom namirnicom koja olakšava dijete. Poznato je da paradajz povećava izlučivanje vode iz organizma i tako regulira probavu, što je vrlo bitno za gubitka kilograma. Rajčica ima malu energetsku vrijednost (samo 18 kcal na 100 grama), a sadrži čak 94 posto vode.

JAČA NOKTE
Jedan od glavnih simptoma nedostatka biotina, odnosno vitamina B7, je slabljenje noktiju i kose. Za lijepe nokte možete iskoristiti rajčice, u kojoj se upravo taj vitamin nalazi.

NJEGUJE LJEPOTU KOŽE
Vitamin A je već dugo pod povećalom zbog svog snažnog svojstva u borbi protiv starenja, a jedan je od sastavnih dijelova rajčice. Rajčice su bogate vitaminom B kojeg često možemo naći u kozmetičkim proizvodima, a antioksidanti u rajčici pogoduju masnoj koži, jer smanjuju lučenje sebuma u području T-zone i zatvaraju pore.

Sok od rajčice možete koristiti kao tonik, a masku od “mesa” rajčice za njegu suhe kože.

ŠTITI OD KANCEROGENIH OBOLJENJA
Likopen daje rajčicama crvenu boju, a ima antioksidativna i antikancerogena svojstva. On pomaže organima u obrani od oksidativnog oštećenja, te štiti DNA u bijelim krvnim stanicama. Odličan je borac protiv nekoliko vrsti kancerogenih oboljenja, uključujući rak debelog crijeva, dojke, prostate, pluće i gušterače.

IDEALAN NAPITAK ZA SPORTAŠE
Paradajz je dobar izvor vlakana, vitamina A i C te kalija koji se nalazi u većini sportskih pića jer pomaže organizmu da održi ravnotežu tekućine i djeluje kao zaštita od grčeva.

Preuzeto sa večernji.hr

Klikni da komentarišeš

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najčitanije

To Top