Ukusna i zdrava namirnica, pogodna za dijabetičare -SLANUTAK ILI LEBLEBIJA

Slanutak nije samo ukusna nego i zdrava namirnica, posebno pogodna za dijabetičare.

Grah garbanzo, slanutak ili leblebija porijeklom iz Perzije, ima delikatesan miris i nježan okus.
Pronalazimo dokaze toga da se slanutak koristi već više od 7000 godina. Slanutak je bio omiljeno jelo Egipćana, Grka i Rimljana. Postepeno se proširio u druge zemlje svijeta.
Sada su najveći proizvođači slanutka Indija, Pakistan, Turska, Etiopija i Meksiko.

Najpoznatija jela od slanutka su hummus (namaz od slanutka) i falafel (pržene kuglice od slanutka).

Slanutak se također može pripremiti sa povrćem ili curry sosom, ili poslužiti kao salata.

Brašno od slanutka koristi se za pripremu mnogih delikatesnih jela, na primjer pakora (pohovanog povrća na indijski način) i dvaraka burfi (slatkiša od slanutkovog brašna).

Osim toga što je fin, slanutak je vrlo zdrava namirnica, posebno pogodna za dijabetičare:

  • bogat izvor nutrijenatasadrži molibden (mineral u tragovima), dijetalna vlakna, folnu kiselinu i mangan, bogat mineralima poput željeza, magnezija, bakra i cinka
  • ima niski glikemični indeksistraživanja glikemičnog indeksa namirnica su pokazala, da slanutak ima niski glikemični indeks (28-32)
  • sadrži puno proteinaslanutak je važan izvor makro nutrijenata, sadrži puno proteina. Kuhani slanutak sa povrćem i cjelovitim žitaricama poput riže je odličan visoko-proteinski nemasni obrok.
  • smanjuje holesteroldijetalna vlakna, koja sadrži slanutak pomažu u snižavanju holesterola u krvi na takav način, da se vežu uz žučne kiseline u tankom crijevu i sprečavaju njihovu re-apsorpciju
  • pogodan za dijabetičare. Slanutak sprečava nagli porast šećera u krvi nakon jela i zbog toga je idealna namirnica za dijabetičare. Znanstvena istraživanja potvrđuju da redovito konzumiranje slanutka može spriječiti dijabetes
  • sprečava bolesti srca. Redovito konzumiranje slanutka može smanjiti rizik od koronarne bolesti srca.Istraživanja koja su trajala 25 godina i u kojima je sudjelovalo više od 16000 ljudi diljem svijeta pokazala su da kod ljudi, koji su redovito konzumirali mahunarke, rizik od srčane bolesti je bio smanjen za 80%.

Preuzeto sa azra.ba

Podijeli na: