Connect with us

Ulja koja trebate koristiti kada kuhate

Zdrava ishrana

Ulja koja trebate koristiti kada kuhate

Ulja koja trebate koristiti kada kuhate

Kada birate zdrava ulja bitno je obratiti pozornost na količinu i vrstu masnoće koje to ulje sadrži. Istraživanja pokazuje da je zamjena prerađenih masnih kiselina s omega-3 i omega-6 polurazgrađenih masnoća može poboljšati zdravlje vašeg srca.

Preporučaju se ulja koja sadrže manje od 4 grama zasićenih masnoća.

Osim toga, biranje pravog ulja za vas može ovisiti i o okusu kojega preferirate, ali i o načinu na koji mislite pripremiti jelo. Neka ulja nisu dobra za pečenje, neka za kuhanje, dok druga jesu.

Izdvojili smo četiri vrste ulja koja su se prema istraživanjima pokazala najzdravijima, posebice za vaše srce.

Maslinovo ulje

Ovo mediteransko ulje puno je nezasićenih masnih kiselina koja su često nazivana ‘dobrim’ ili ‘zdravim’ masnoćama. Kada birate maslinovo ulje, najbolje je da birate ekstra djevičansko ulje koje je najmanje obrađeno i rafinirano.

Ulje uljane repice

Ulje uljane repice dolazi od biljke uljane repice te ima lošu reputaciju jer su neki proizvodi jako obrađeni. Ali ulje uljane repice ima visok nivo zasićenih masti i nizak nivo prerađenih masnoća. Počinje sagorijevati kasnije od masilnovog ulja.

Kukuruzno ulje

Ulje kukuruza obiluje omega-6 masnim kiselinama, te čini nutritivnu alternativu za kuhanje na visokim temperaturama. Iako se neka nutritivna svojstva izgube u procesu stvaranja ulja, kukuruzno ulje sadrži antioksidanse poput vitamina E.

Sojino ulje

Sojino ulje je također odlična opcija za kuhanje na visokim temperaturama, a sadrži polinezasićene i mononezasićene masti.

Preuzeto sa radiokameleon.ba

Više iz kategorije: Zdrava ishrana

To Top