Connect with us

Otporna, ali izuzetno zdrava voćka – MUŠMULA

Zdrava ishrana

Otporna, ali izuzetno zdrava voćka – MUŠMULA

Otporna, ali izuzetno zdrava voćka – MUŠMULA

Mušmula je u narodu poznata i pod imenom divlja kruščica. Rasprostranjena je kao divlji listopadni grm, visine od dva do pet metara ili kao kultivirano stablo koje može narasti i do osam metara u visinu.

Potiče iz jugozapadne Azije, odakle je prenesena u Evropu, najprije na područje Grčke i Italije, a ubrzo se proširila i po cijeloj Evropi. Mušmula je voće u kojem su znali uživati još i stari Asirci i Vavilonci.

Oporog je ukusa, ali ćete se iznenaditi koliko ova mala voćka ima ljekovitih svojstava.

Ljekovito voće
Mušmula je snažno protivupalno sredstvo koje blagotvorno djeluje na cijeli organizam. Vijekovima se koristi za probavne tegobe – suzbija crijevne i želudačne upale, eliminiše nadutost. Snažan je prirodni laksativ. Zbog svog antivirusnog i antibakterijskog djelovanja pomaže pri ublažavanju upale krajnika i disajnih puteva.

Ova voćka sadrži bjelančevine, ugljene hidrate, tanin, pektine, organske kiseline (jabučna, vinska, limunska). Obiluje vitaminom C, kao i vitaminima iz B grupe. Izvor je kalijuma, kalcijuma, gvožđa i magnezijuma. Mušmula je prirodni lijek i poslastica koju možete iskoristiti na brojne načine. Zreli plodovi su izvrstan laksativ i diuretik. Blagotvorno djeluju na upalu želudačne sluznice, ali i na mnoge druge želudačne tegobe. Pektin prisutan u ovom voću pomaže u snižavanju holesterola, pospješuje rad crijeva, sprečava zatvor i pomaže u liječenju raznih upalnih procesa u organizmu.

Zeleni plodovi nisu pogodni za konzumaciju, ali se u obliku čaja koriste za liječenje i ublažavanje mnogih zdravstvenih tegoba, na primer zaustavljaju dijareje i krvarenja.

Korist lista i sjemenke
Zelena mušmula je poznata i kao odlično protivupalno sredstvo. Pomaže pri liječenju afti u ustima.

List se u ljekovite svrhe sakuplja u proljeće, a u obliku čaja je vrlo djelotvoran u zaustavljanju krvarenja te u liječenju bolesti desni i usne šupljine. Kora s drveta se skida u proljeće ili u jesen. U narodnoj medicini koristi se za liječenje malarije.

Sjemenke mušmule takođe imaju ljekovita svojstva. Sluz oslobođena iz sjemenki namočenih u vodi koristi se za pripremu obloga koji imaju vrlo djelotvorne učinke u saniranju kožnih povreda.

Preuzeto sa nezavisne.com

Više iz kategorije: Zdrava ishrana

To Top