Connect with us

Zdrave grickalice – SUŠENE KOKICE bez ulja i soli

Zdrava ishrana

Zdrave grickalice – SUŠENE KOKICE bez ulja i soli

Zdrave grickalice – SUŠENE KOKICE bez ulja i soli

Najvažnije je pripremati ih bez dodataka, pogotovo masnoća, jer tako smanjujete njihovu nutritivnu vrijednost, a pojačavate kalorijsku. One pečene samo na vrućem zraku su niskokalorične.

Kokice mogu biti i dobre i loše za zdravlje, ovisno o tome kako ih pripremate. Same po sebi, bez dodavanja šećera ili soli, mogu biti zdrava grickalica. Sam po sebi, kukuruz iz kojeg ih dobivamo je cjelovita žitarica, pa tako kokice sadrže vlakna i vitamine poput onih B skupine koji daju energiju. Uz to, grickanjem kokica šaljete mozgu signal da ste siti, pa vam mogu čak i pomoći u mršavljenju ako su dio uravnotežene prehrane.

Najvažnije je pripremati ih bez dodataka, pogotovo masnoća poput maslaca ili ulja, jer tako smanjujete njihovu nutritivnu vrijednost, a pojačavate kalorijsku. Kokice pečene na vrućem zraku, bez ulja, poput onih iz kućnog aparata za kokice, su niskokalorične. S druge strane, kokice iz kina ili kupovne za mikrovalnu, obično su pune dodataka poput ulja i šećera. Za usporedbu, kokice pečene na zraku, nesoljene i nezaslađene, po porciji sadrže oko 1,09 gram masti, dok one nesoljene i nezaslađene, ali pečene na ulju sadrže čak 6,74 grama masti, dakle šest puta više.

Najzdravija varijanta

Kokice su najzdravije pečene na zraku, što znači da se zrna zagrijavaju na vrućem zraku dok ne popucaju i pretvore se kokice. Ljudi dodaju ulje ili maslac zbog okusa, no to nije nužno da bi se zrna pretvorila u kokice. Za pripremu kokica bez aparata treba vam lonac s čvrstim poklopcem, oko tri žlice kukuruza kokičara, te soli po želji, ali pazite da ne pretjerate. Posudu ugrijte i dodajte nekoliko kapi vode kad postane vruća. Ubacite zrna i poklopite. Lagano protresite lonac svakih nekoliko sekundi. Osluškujte kad će početi pucati. To bi se trebalo dogoditi za minutu, dvije. Kokice su gotove otprilike kad između pucketanja prođe oko tri sekunde. Maknite s vatre i začinite po želji.

Kokice možete ispeći i u mikrovalnoj bez dodataka. Tri žlice zrna kukuruza kokičara stavite u vatrostalnu posudu, poklopite i pecite dok ne dobijete kokice.

Preuzeto sa 24sata.hr

Više iz kategorije: Zdrava ishrana

To Top