Connect with us

Zelena “bomba” sa čarobnim dejstvom – CELER

Zdrava ishrana

Zelena “bomba” sa čarobnim dejstvom – CELER

Zelena “bomba” sa čarobnim dejstvom – CELER

Celer spada u jednu od najhranjivijih i najzdravijih biljaka, koja se najčešće koristi u kuvanju ili kao jedan od sastojaka svježih salata.

Pored korjena i listova koji su veoma ljekoviti, naročito ako ga jedemo sirovog, u očuvanju sveoukupnog zdravlja odličan je i sok od ovog povrća.

Svježi sok od celera izuzetno je blagotvoran za organizam, jer je vrlo bogat hranjivim materijama. Naime, celer sadrži gotovo sve esencijalne minerale, vitamine, bogat je antioksidansima, podstiče rad brojnih organa i čisti od štetnih materija.

Sok od celera čisti organizam od toksina, hidrira i deluje alkalizujuće. Sadrži mnoge hranjivih materija i može biti snažan diuretik tako što uklanja višak vode iz tijela.

Naročito je efikasan za čišćenje i pravilan rad bubrega, te se sirovi recepti koji sadrže celer preporučuju čak i za liječenje bubrežnih kamenaca.

Održava kožu zdravom

Bogat je niacinom, vitaminima A, B, C, K i folatima, koji su važni za zarastanje oštećenja na koži i održavanje njenog zdravlja. Ti vitamini pomažu i u proizvodnji kolagena, pa tako daju mladolik izgled kože.

Snižava holesterol

Sadrži hemijski spoj, koji se zove 3-n-butilftalid, a koji na prirodni način snižava nivo holesterola u krvi. Takođe, sok od celera pojačava izlučivanje steroidnih kiselina, te žuči, koji je takođe dobar u skidanju lošeg holesterola.

Jača kosti

Pogledate li malo bolje, vidjećete da celer izgleda kao kost, a ako to povežemo li to s idejom da namirnice svojim izgledom “pokazuju” za šta su zdrave (pa se, tako, orasi preporučuju za zdravlje mozga, na primjer), celer bismo mogli povezati sa zdravljem kostiju. Ali ne samo po izgledu: celer sadrži 23 posto natrijuma, tačno koliko i kost, pa vrijedi razmisliti.

Osim toga, vrlo je bogat silicijem i kalcijumom, koji jačaju i regenerišu oštećene kosti. Takođe, bogat je vitaminom K, koji igra važnu ulogu u zaštiti od osteoporoze i metabolizmu kostiju.

Pomaže kod mršavljenja

Sok od celera sadrži jako malo kalorija, a izuzetno je bogat hranjivim sastojcima. Stoga, drži apetit pod kontrolom i pomaže da lakše izgubimo višak kilograma.

Preuzeto sa kurir.rs

Više iz kategorije: Zdrava ishrana

To Top