Connect with us

Što nam govori boja mjesečnice i na koje probleme ukazuje???

Što nam govori boja mjesečnice i na koje probleme ukazuje?

Zdravlje

Što nam govori boja mjesečnice i na koje probleme ukazuje???

Boja mjesečnice može biti pokazatelj funkcionira li vaš reproduktivni sustav kako treba

Potpuno je normalno da se boja i intenzitet krvarenja mijenjaju od laganog prema obilnijem i od crvene do smeđe boje, kaže ginekologinja Robyn Charlery White. Ali postoje određene indicije koje mogu ukazati na moguće probleme.

  • Svijetlo crvena krv – je specifična za početak mjesečnog krvarenja, ali ako se takvo krvarenje pojavi u vrijeme kad ne trebate imati mjesečnicu i praćeno je jakim grčevima, postoji mala mogućnost da se radi o spontanom pobačaju ili puknuću ciste, ali ne mora značiti jer se kod nekih žena krvarenja događaju i za vrijeme ovulacije.
  • Tamno crvena krv – znači da je krv dulje vrijeme bila u maternici, a također je uobičajena na kraju krvarenja kad je protok krvi sporiji i ujutro nakon buđenja. Može upućivati na višu razinu estrogena, što nije ništa zabrinjavajuće.
  • Smeđa ili crna krv – uglavnom se viđa na kraju ciklusa krvarenja, a uzrok takvoj boji je što je krv dulje bila u maternici.
  • Svijetlo crvene mrlje – ako primijetite svijetlo crvene ili ružičaste mrlje prije mjesečnice, to može upućivati da imate nisku razinu estrogena. Taj problem može uzrokovati neredovite mjesečnice, suhoću rodnice i umor, stoga je najbolje da se obratite svom ginekologu.
  • Narančasta krv – ako primijetite narančaste tragove u menstrualnoj krvi i neugodan miris te sklisku teksturu koja je inače uobičajena, ali u kombinaciji s narančastom bojom i neugodnim mirisom može upućivati na infekciju ili neku od spolno prenosivih bolesti. Tada je potrebno što prije posjetiti ginekologa.
  • Ugrušci – uobičajeno je da u menstrualnoj krvi primijetite ugruške, osobito potkraj ciklusa. Mogu biti svijetlo crvene ili tamne boje. Prisutnost više ugrušaka može promijeniti boju i izgled menstrualne krvi. Često nastaju jer tijelo oslobađa antikoagulanse (da menstrualna krv ne bude zgrušana). No, kada je menstruacija obilna, nema dovoljno vremena da antikoagulansi djeluju i zato nastaju ugrušci. Hormoni estrogen i progestrogen reguliraju proizvodnju i debljinu endometrija. Kada je ta ravnoteža poremećena, može doći do podebljanja endometrija i jačeg krvarenja nego inače. To također može uzrokovati ugruške u menstrualnoj krvi. Veći ugrušci mogu biti i znak pobačaja. Dakle, ugrušci su uglavnom uobičajena pojava, ali ako smatrate da su preveliki obratite se liječniku.

Robyn Charlery White, kaže da na mjesečnicu utječe prehrana kao i razina stresa te da je od navedenih simptoma puno značajnije je li redovita jer ako je prečesta ili izostaje to je znak hormonalnog disbalansa. Za svaku ženu je najvažnije da sama prepozna što je za njeno tijelo uobičajeno, a što nije i o tome obavijesti svog liječnika.

Preuzeto sa: klokanica.24sata.hr

Više iz kategorije: Zdravlje

Najčitanije:

To Top