Connect with us

Koje namirnice obavezno morate baciti, a koje možete upotrijebiti kada sa njih skinete buđ

Korisni savjeti

Koje namirnice obavezno morate baciti, a koje možete upotrijebiti kada sa njih skinete buđ

Hrana koja dugo stoji čak i u frižideru može da se ubuđa.
Dešava se da izvadite vašu omiljenu hranu iz frižidera i taman se spremate da je pojedete shvatite da je prekrivena buđi i da je njen ukus mnogo drugačiji.

Kada ste već zagrizli ubuđanu hranu, da li je odmah ispljunete i isperete usta? Prema rečima stručnjaka, bićete sasvim u redu, ali postoji par stvari kojih morate da budete svesni kada pojedete buđ.Ono što svi kažu jeste da sigurno nećete umreti od toga i da ćete svariti hranu kao i obično. Buđ može da bude opasna, ali obično nije. Čak se na nekim namirnicama ona i očekuje, kao što je sir ili šunka, a ove namirnice su u potpunosti bezbedne za jelo.

Zelena buđ koja se javlja na povrću može da vam izazove mučninu, ali samo zbog mirisa i neprijatnog ukusa buđi, ne zato što sadrži otrove. Zato se savetuje da malo sačekate pošto pojedete buđavu namirnicu i da ne jurite odmah kod lekara. Stomak nije baš prijateljsko mesto za bakterije pa one teško mogu da prežive u nama.

U slučaju da unesete veliku količinu buđi, vaši simptomi mogu da budu mučnina i povraćanje i tada trebate da se obratite lekaru. Buđ često izaziva i alergije pa može da se desi i neka alergijska reakcija koja vam neće prijati.

Mnogi od nas često samo odseku deo na kom se nalazi buđ i pojedu ostatak hrane koji je netaknut. Međutim, sva buđ ima duboko korenje u hrani, a ne samo u onome što mi vidimo kao zelenu čupavu skramu. Neki tvrdi sirevi, salame, tvrdo voće i povrće može još uvek da se jede jer se buđ teško širi dublje u plod.


Hrana koju je u redu jesti kada odstranite buđ je tvrdi sir, salame, tvrdo voće i povrće. Obavezno bacite meke sireve, voće, pečene namirnice, sočivo, orahe, jogurt, džemove i meso kada primetite buđ po njima.Najbolje je da sprečite da se hrana ubuđa. Zato je čuvajte u frižideru, jer se buđ javlja kada je temperatura malo više.

Preuzeto sa telegraf.rs

Klikni da komentarišeš

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top