Connect with us

Njegove dobrobiti za zdravlje – Eukaliptusovo ulje

Zdravlje

Njegove dobrobiti za zdravlje – Eukaliptusovo ulje

Njegove dobrobiti za zdravlje – Eukaliptusovo ulje

Eukaliptusovo ulje se često koristi kao pripravak protiv glavobolja ili prehlada, no jeste li znali da ima još nevjerojatno dobrih učinaka za zdravlje cijelog tijela? Donosimo vam nekoliko primjera.

Ulje eukaliptusa je ljekovito zahvaljujući svojim protuupalnim, antibakterijski i antiseptičkim svojstvima.

Higijena usne šupljine
Eukaliptus ima osvježavajući miris pa se iz tog razloga koristi kao dodatak zubnim pastama. Važnija je činjenica da ima antibakterijska, antiseptička i dezinfekcijska svojstva koja će očistiti usta od bakterija. Osim toga održava zube zdravima tako što sprječava nakupljanje kamenca i štiti desni od upala.

Prehlade i kašalj
Stoljećima se koristi kao pomoć kod stanja kao što su prehlada i otežano disanje. Koristi se za inhalaciju dišnih putova te trenutno pospješuje disanje.

Upalni procesi
Smatra se da je ova vrsta ulja odlična za kožne infekcije zbog snažnog antibakterijskog djelovanja. Studija objavljena na američkom sveučilištu Maryland navodi da se u mnogim kulturama i danas eukaliptusovo ulje koristi za zacjeljivanje rana pa čak i smirivanje groznica.

Smiruje bol
Samo ulje ima efekt hlađenja ako se nanese na kožu, a smatra se da opušta živce i mišiće, te pojačava protok krvi kroz organizam. Sljedeći put kada vas napadne glavobolja ili migrena, na bolno mjesto nanesite eukaliptusovog ulja.

Uklanja umor
Znanstvenici su dokazali da ulje eukaliptusa može povećati razinu energije, koncentracije i sposobnost rješavanja problema.

Kod korištenja ulja važno je biti oprezan jer je iznimno jako i u nekim slučajevima ga se ne smije koristiti.

Preuzeto sa večernji.hr

Više iz kategorije: Zdravlje

To Top