Connect with us

Ljekovita svojstva ŠIPKA – štiti od bakterija i virusa

Zdravlje

Ljekovita svojstva ŠIPKA – štiti od bakterija i virusa

Ljekovita svojstva ŠIPKA – štiti od bakterija i virusa

Šipak je biljka koja pripada rodu ruža iz porodice Rosaceae. Nosi titulu jedne od najstarijih biljaka korištenih u ishrani i liječenju. Još u kamenom dobu ljudi su za ozdravljenje koristili njegovo lišće, plod i cvijet.

Za vrijeme Rimskog carstva vjerovali su da je djelotvoran čak i u liječenju bjesnila te otuda i potiče njegovo ime pasja ruža. U narodu je danas poznat po više od desetak različitih naziva divlja ruža, plotna družica, ščipak, šibek, šip, šipkovina.

U dobra stara vremena naše bake su s vrhunskim umijećem pripremale razne zdrave i ukusne pripravke od ove dragocjene biljke.

Tako su se u nekadašnjim ostavama mogle naći marmelade, džemovi, razni likeri i vina od šipka.

Osim što su služili zdravlju naših starih, ovi proizvodi i njihova priprema bili su jednim dijelom i dio narodne tradicije, koja danas, nažalost, izumire.

Kad otkrijete šta sve čuva obični plod divlje ruže, možda baš vi opet posegnete za ovim blagom pokraj puta.

Riznica vitamina i minerala

Plod divlje ruže bogat je zavidnom količinom hranjivih nutrijenata.

Obiluje vitaminima D, P, K, B1, B2, B3 i provitaminom A.

Ono po čemu se izdvaja i što ga čini jednim od najzdravijih plodova je visoka koncentracija vitamina C, koja je, prema tvrdnjama naučnika, čak pedeset puta viša nego u narandži.

Osim toga, mnogi ugledni naučnici (Winkelmann, Flamm i dr.) sproveli su istraživanja koja su potvrdila da se kuvanjem plodova šipka sadržaj vitamina C u njima ne smanjuje.

Upravo suprotno nakon desetominutnog kuvanja ploda količina vitamina C se, prema tvrdnjama istraživača, čak i povećava!

U mesnatim plodovima šipka sadržane su znatne količine važnih minerala; natrijuma, željeza, selena, mangana te nešto manje količine magnezijuma, kalijuma, fosfora, sumpora i silicijuma.

Odličan je izvor flavonoida, jabučne, limunske i askorbinske kiseline, tanina, karotenoida (likopen i ksantofil).

Poboljšava rad probave i bubrega

Šipak je bogat voćnim kiselinama koje imaju značajnu ulogu u liječenju bolesti mjehura i bubrega. Od velike je važnosti u prevenciji bubrežnih i mokraćnih kamenaca.

Na prirodan način štiti probavu te je reguliše bez štetnih nuspojava.

Pomaže kod svih želučanih tegoba: zaustavlja proljev, nadražaj želuca i povraćanje te blagotvorno djeluje na obnovu želučane sluznice. Prirodni je diuretik koji tijelu pomaže da se oslobodi toksina i obnovi cijeli organizam.

Štiti od bakterija i virusa

Flavonoidi sadržani u šipku štite ga od patogena iz okoline, kao što su bakterije i virusi. Vitamin C najsnažnije je sredstvo protiv infekcija, posebno u prevenciji gripa i prehlade. Zbog toga je šipak odlično sredstvo za jačanje imuniteta, te prirodna pomoć pri oporavku organizma nakon bolesti.

Pomaže kod bolnih zglobova i mišića

Trjeslovine kojima je šipak bogat takođe su odlični saveznici zdravlja. Blagotvorno djeluju na mišiće, kosti i sluznicu, štite ih od uzročnika bolesti i pomažu u njihovom liječenju. Zbog protivupalnih svojstava šipak se smatra dragocjenim prirodnim sredstvom za liječenje artritisa te gihta i reume. Istraživanje iz 2007. godine sprovedeno na pacijentima koji su patili od upale zglobova potvrdilo je snažne učinke šipka na ublažavanje upalnih procesa.

Kod pacijenata koji su svakodnevno uzimali kapsulu šipka bol je smanjena za čak 40%.

Štiti od stresa i hormonske neravnoteže

Šipak je izuzetno djelotvoran u suzbijanju zdravstvenih tegoba koje su usko povezane sa stresom. Pomaže u ublažavanju probavnih smetnji, visokog krvnog pritiska te pojedinih cirkulacijskih tegoba koje su posljedica stresa.

Djelotvoran je i u regulaciji hormona

Prirodno je sredstvo koje može pomoći ublažiti menstrualne grčeve i probleme s matericom. Ublažava glavobolju, vrtoglavicu i migrenu.

Savršena njega za vašu kožu

Bogatstvo voćnih kiselina šipak čini idealnim sredstvom za njegu i zaštitu kože, iznutra i izvana. Prirodni sastojci podstaći će odstranjivanje odumrlih ćelija na koži, smanjiti proširene pore i očistiti nečistoće na koži.

Djelotvoran je kod kožnih problema pospješuje regeneraciju ćelija i povećava nivo kolagena, koji je zaslužan za čvrstoću, glatkoću i sjaj.

Ublažava posljedice psorijaze, ekcema, dermatitisa, opekotina kao i vidljivost hiperpigmentacije poput staračkih ili sunčanih pjega. Ublažava bore, ožiljke, akne, strije te koži vraća vlagu i vitalnost.

Berba i upotreba

Šipak raste u obliku razgranatog, trnovitog, listopadnog grma. Od kasnog proljeća do sredine ljeta krase ga prekrasni bijeli ili ružičasti cvjetovi, koji sa svojih pet latica istovremeno odišu skromnošću, ali i elegantnom ljepotom.

Bobičasti plodovi su dužine od jednog do dva centimetra, okruglastog do eliptičnog oblika, slatkokiselog okusa. Osim ploda, korisni dijelovi ove biljke su i cvjetne latice, pupoljci te listovi. Latice koje se beru u proljeće upotrebljavaju se za izradu džemova i sirupa. Koriste se i kao dodatak jelima salatama, jogurtima, frapeima i sl.

Lišće šipka je, kao i plod, izvrstan izvor vitamina C. Bere se kada je vrlo mlado, a potom se suši u svrhu pripreme čajeva. Cijenjeni su i pupoljci, od kojih se pravi ekstrakt. Plodovi šipka se beru po suvom i sunčanom vremenu, od sredine septembra do sredine oktobra. Idealne za ubiranje su svijetlocrvene i tvrde bobice. Ako su mekane, prezrele su, a takve nisu ni pogodne za sušenje. Na jednom grmu berbu je potrebno vršiti u nekoliko navrata jer svi plodovi ne dozrijevaju istovremeno. Nakon ubiranja, bobice šipka je preporučljivo uzdužno prerezati i odmah sušiti na temperaturi od oko 40°C.

Isključivo svježe ubran šipak sušen na ovoj temperaturi zadržaće svoju prirodnu boju. Nakon sušenja bobice se mogu samljeti ili sitno narezati i pohraniti u papirnate ili platnene vrećice. Osim u obliku toplih napitaka čajeva i kompota, šipak se može konzumirati i u salatama, supama i kolačima.

NAPOMENA

Sirov šipak nije pogodan za konzumaciju, budući da su u plodu prisutne kratke guste dlačice koje mogu izazvati iritaciju probavnog sistema. Takođe, prilikom rezanja šipka preporučljivo je koristiti rukavice jer dlačice mogu izazvati iritaciju kože.

Preuzeto sa ekskluziva.ba

Više iz kategorije: Zdravlje

To Top