Connect with us

Jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina A, C, B kompleksa – MARELICA

Zdrava ishrana

Jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina A, C, B kompleksa – MARELICA

Jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina A, C, B kompleksa – MARELICA

Marelice su jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina A, C, B kompleksa, kalija i beta karotena.

Pomažu organizmu u obrani od bakterijskih infekcija, obnovi oštećenog tkiva, u razvoju jačih zuba i kostiju i poboljšavaju vid.

Marelice su dobar izvor biljnih vlakana, koji povoljno utječu na probavni trakt pa su marelice dobra prevencija protiv zatvora. Zahvaljujući celulozi i pektinima služi kao blagi laksativ, a blago alkalnom reakcijom povoljno utječe na varenje ukoliko se jede prije svakog obroka.

Preporučuje se anemičnim osobama zbog njenog visokog sadržaja željeza, također povećava količinu hemoglobina. Svježi sok od marelice se koristi kao lijek kod groznice i kožnih bolesti, rashlađuje i ubrzava eliminaciju otpadnih materija varenja.

Povoljno djeluje na kožu pa bi ih trebalo jesti ukoliko patite od ekcema ili opekotina. Marelica je bogata vitaminom B 17 – amigdalin, koji pomaže u borbi protiv raka jer uništava ćelije raka i pomaže u prevenciji njegove pojave.

Amigdalin napada ćelije raka tako što uništava enzim kancerogenih ćelija koji se razlikuje od istog enzima u normalnim ćelijama. Kinezi koriste marelice kao lijek i kao voćku dugovječnosti, miris cvijeta marelice služi za pravljenje parfema.

Sjemenke marelice koriste se za ekstrakciju ulja, čije su ljekovite blagodati dobro poznate još od davnina kada je bilo cijenjeno kao zlato.

Preuzeto sa hayat.ba

Klikni da komentarišeš

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Najčitanije

To Top