Connect with us

Zdrava namirnica za organizam – MED OD BUNDEVE

Zdrava ishrana

Zdrava namirnica za organizam – MED OD BUNDEVE

Zdrava namirnica za organizam – MED OD BUNDEVE

Možda nikada niste čuli za med od bundeve, ali ova ukusna namirnica toliko je zdrava za organizam da ćete je vjerovatno jesti svaki dan.

Zbog velikog sadržaja vitamina i karotena, ovaj med ojačava imunitet, a zahvaljujući svom blago laksativnom i diuretskom delovanju, odličan je izbor kod problema hroničnog zatvora i različitih oboljenja debelog creva. Tu se spisak njegovih pozitivnih dejstva po organizam ne završava.

Posebno je djelotvoran kod izlučivanja žuči i problema sa jetrom i bubrezima, a dobar je izbor i za osobe sa povišenim holesterolom. Smatra se i prirodnim lijekom za mokraćne puteve.

Kako da napravite med od bundeve sami?

Isjecite vrhove zrele bundeve i uklonite sjemenke i vlakna. U rupu koju ste izdubili sipajte med koji ili smeđi šećer, pa poklopite odsječenim vrhom bundeve. Ostavite da stoji deset dana na hladnom mjestu. U tom periodu, šećer u bundevi će se otopiti.

Najbolje bi bilo da med čuvate u frižideru u čistoj staklenoj tegli sa poklopcem najduže mjesec dana. Da bi ga sačuvali duže, možete ga prokuvati do zagušćivanja, ali u tom slučaju se izgubi dio korisnih sastojaka.

Možete jesti kao poslasticu, dvije do tri kašike dnevno ili zasladite čaj njim.

Preuzeto sa žena.blic.rs

Klikni da komentarišeš

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top