Mrkva poboljšava vid – mit ili istina?

Godinama slušamo kako mrkva pomaže da naš vid bude oštar i štiti mrežnjaču…

Sve to zahvaljujući beta-karotenu, koji se nalazi u mrkvi, a u našem telu se pretvara u vitamin A. Ali, da li mrkva zaista značajno utiče na vid?

Prvo, mit o uticaju mrkve pojavio se sredinom prošlog veka. Tokom Drugog svjetskog rata, Britanci su širili glasine da su njihovi piloti imali savršen vid zahvaljujući specijalnoj ishrani sa vitaminom A. Ovo je urađeno da bi se zaštitili od neprijatelja.

Pored toga, u 1941. godini britansko Ministarstvo hrane je pokrenulo reklamnu kampanju, koja ohrabruje ljude da jedu više povrća, kao što su mrkva i krompir. U međuvremenu, u SAD na televiziji počeo je da se prikazuje zec Duško Dugouško s mrkvom u ruci, koji je takođe, “promovisao” korist povrća.

Mrkva stvarno može da poboljša vid, konkretno, prilično rijetku bolest zvanu niktalopija – noćno sljepilo, koje je uzrokovano nedostatkom vitamina A. Ali, ovaj problem je relevantan za stanovnike siromašnih afričkih zemalja, koji u ishrani nemaju vitamin A, posebno kod djece.

Zaključak je sljedeći: ako neko jede normalno, onda mu nije potrebno dodatno konzumiranje mrkve. Ali naravno, niko vam ne zabranjuje da je jedete jer je odlična opcija za zdravu užinu.

Preuzeto sa: ljepotaizdravlje.ba

Podijeli na: