Connect with us

Namirnice kojima ćete uspješno ojačati i izbijeliti zube

Zdravlje

Namirnice kojima ćete uspješno ojačati i izbijeliti zube

Namirnice kojima ćete uspješno ojačati i izbijeliti zube

Dok jako dobro znamo od kojih nam se namirnica zubi kvare (šećeri) i s kojima ih potamnjujemo (vino/kafa/cigarete), nije li red da predstavimo one od kojih ćemo svoje zube izlijećiti od mrlja i žutila te bolje prevenirati njihovo zdravlje.

Jedna namirnica – dvije važne funkcije: hrani vas i jača vaše zube. Zvuči jako dobro, zar ne? Savršeno čak, i zato biste ove namirnice trebali malo češće imati na svom meniju. Uostalom, neke od njih vjerojatno već redovno i jedete.

Sir

Tvrdi sir, svježi sir, odnosno – ma gotovo svi mliječni proizvodi puni su proteina i kalcija koji ne utječu samo na jačanje zubiju i kostiju, već savršeno djeluju na zaštitu gornjeg sloja zuba – njihove cakline.

Jogurt

Za razliku od sira, jogurt osim proteina i kalcija ima i jako puno dobrih bakterija, probiotika, koje jako dobro čuvaju zdravlje zubnog mesa i samim tim cijele usne šupljine. Ali ipak radije birajte one bez dodanih šećera (doslovno su ga puni svi voćni jogurti).

Jabuke

Jabuka prije spavanja za zdravlje vaših zuba – to vam je vjerovatno poznato – međutim, tu ipak valja ostati na oprezu jer iako jabuka jest jedna od onih voćki koje su u sigurnom vrhu po pitanju očuvanja zdravlja zubi – čuvajte ih se prije spavanja. Zašto?

Prvenstveno zato što jabuke navečer mogu izazvati nadutost, a fruktoza baš kao i sve vrste šećera mogu utjecati na pojavu karijesa. No, ako ćete je pojesti nakon svakog obroka i tako jabukom skinuti naslage od jela, tada će vam jabuka itekako dobro djelovati i na zdravlje zuba i na njihovu ljepšu boju.

Mrkva

Ispada da mrkve nisu dobre samo za zdravlje naših očiju već i za zube i to zato što nas sirova mrkva “tjera” na puno žvakanja čime se u ustima automatski proizvodi puno više pljuvačke koja je sama po sebi jako dobra upravo za prevenciju od nastanka karijesa.

Celer

Isto kao i s mrkvom, zaključak je da je svo hrskavo, sirovo povrće dobro za našu usnu šupljinu, a iako je stabljika celera poznata kao vrlo zdrava, mnoge često živciraju one tanke niti koje se ponekad teže žvaću. No, baš će vam one pomoći nakon obroka jako dobro očistiti zube, čak i prostor između njih.

Zeleno lisnato povrće

Špinat, blitva, kelj i zelene salate savršeni su za zube jer obiluju s puno kalcija i folne kiseline kojima je zadaća očuvati zdravlje zubne cakline. Zeleniš je tu da zubi budu ljepši, glađi, bez neravnina na kojima će se prvo primijetiti razlika u boji.

Preuzeto sa avaz.ba

Klikni da komentarišeš

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top