Simptomi da vam u tijelu nedostaje omega-3 masnih kiselina

Manjak unosa omega-3 masnih kiselina uzrokuje niz različitih simptoma, a najčešće kognitivne poteškoće i hroničnu upalu u tijelu. Omega-3 masne kiseline su neophodne za pravilan razvoj i funkcionisanje tijela.

Dokazano je i da povećan unos omega-3 rezultira znatnim poboljšanjem stanja kod osoba s teškoćama u učenju i pamćenju te onih koje pate od nekih oblika depresije, piše Centar Zdravlja. Manjak unosa ovih masnih kiselina može uzrokovati niz različitih simptoma, a najčešće kognitivne poteškoće i hroničnu upalu u tijelu.

Ovo su neki od njih:

Depresija

Naučnici su ustanovili da osobe kojima manjka omega-3 masnih kiselina imaju povećan rizik od nastanka depresije. Mozak koristi omega- 3 masne kiseline za regulaciju rada neurona i proizvodnju i oslobađanje serotonina, kemijskog spoja koji je zaslužan za dobro raspoloženje.

Hronična upala i artritis

Istraživanja su pokazala da ove masne kiseline imaju protuupalno svojstvo. U jednom istraživanju su naučnici sudionicima davali suplemente omega 3 masnih kiselina i nakon samo 75 dana su osjećali ublažavanje simptoma artritisa.

Debljanje

Omega 3 masne kiseline direktno utiču na rad tjelesnih stanica. Manjak usporiti metabolizam i uzrokovati debljanje. Adekvatnim unosom lakše ćete postići i zadržati zdravu tjelesnu težinu.

Srčane bolesti

U jednom istraživanju su naučnici ustanovili da čak 40 posto osoba koje boluju od srčanih bolesti imaju povišenu razinu LDL holesterola. Omega-3 masne kiseline su vrlo učinkovite u smanjenju razine lošeg holesterola i istovremenom povećanju HDL kolesterola. Smanjuju i hroničnu upalu, regulišu razinu krvnog pritiska i smanjuju rizik od nastanka krvnih ugrušaka.

Kognitivne poteškoće

Regulišu rad neurona, a osobe koje boluju od manjka vrlo često imaju problema s pamćenjem, koncentracijom, učenjem i procesuiranjem novih informacija.

Lošiji ten

Masne kiseline su odgovorne za održavanje zdravlja stanične membrane. Služe kao zaštita od vanjskih štetnih čimbenika te omogućavaju apsorpciju nutritivnih spojeva i eliminaciju štetnih toksina.

Hronični umor

Osobe koje boluju od kroničnog umora vrlo često ne unose adekvatnu količinu ovih važnih kiselina. Upalni procesi u tijelu uzrokuju smanjenje razine energije i povećanu potrebu za spavanjem.

Neki od najboljih izvora su:

  • sjemenke lana
  • chia sjemenke
  • masna riba
  • orasi.

Preuzeto sa tuzlanski.ba

Podijeli na: