Connect with us

Čisti bubrege i kožu te snižava kolesterol – SOK OD CELERA

Zdravlje

Čisti bubrege i kožu te snižava kolesterol – SOK OD CELERA

Čisti bubrege i kožu te snižava kolesterol – SOK OD CELERA

Celer (lat. Apium Graveolens), jedna je od najhranjivijih i najzdravijih biljaka, koja se najčešće koristi u kuhanju, ili kao jedan od sastojaka svježih salata, jer sadrži aromatične sokove kojima osvježava okus hrane. No svježi sok od celera izuzetno je koristan za organizam, jer je vrlo bogat hranjivim tvarima.

Naime, celer sadrži gotovo sve esencijalne minerale, vitamine, bogat je antioksidantima i koristan za čišćenje i poticanje rada brojnih organa.

Evo samo nekih koristi od svježeg soka od celera:

Čišćenje organizma

Sok od celera je odlično sredstvo za čišćenje organizma. Hidratizira i djeluje alkalizirajuće, te sadrži mnoge hranjive tvari. Posebno je koristan za čišćenje i pravilan rad bubrega. Sirovi recepti koji sadrže celer preporučuju se čak i za liječenje bubrežnih kamenaca. Sok od celera može biti snažan diuretik, odnosno pomaže uklanjanju viška vode iz tijela, a time i učinkovitije ispiranje toksina.

Zdrava koža

Sok od celera bogat je niacinom, vitaminima A, B, C, K i folatima, koji su važni za zacjeljivanje oštećenja na koži i održavanje njenog zdravlja. Ti vitamini pomažu i u proizvodnji kolagena, pa tako pomažu održavanju mladenačkog izgleda kože. Uz sok od celera dulje ćete zadržati mladoliki izgled i glatku kožu.

Snižava kolesterol

Sok od celera odličan je prirodni lijek za snižavanje razine kolesterola u krvi. Sadrži kemijski spoj koji se naziva 3-n-butilftalid, koji ima pozitivne učinke na smanjenje lošeg kolesterola u krvotoku. Također, sok od celera pojačava izlučivanje steroidnih kiselina te žuči, koja je također korisna u snižavanju kolesterola.

Jača kosti

Pogledate li malo bolje, uvidjet ćete da celer izgleda kao kost. Povežemo li to s idejom da namirnice svojim izgledom ‘pokazuju’ za što su zdrave (pa se, tako, orasi preporučuju za zdravlje mozga, na primjer), celer bismo mogli povezati sa zdravljem kostiju. No ne samo po izgledu: celer sadrži 23 posto natrija, točno koliko i kost, pa vrijedi razmisliti. Osim toga, vrlo je bogat silicijem i kalcijem, koji pomažu ojačati i regenerirati oštećene kosti. Također, bogat je vitaminom K, koji igra važnu ulogu u zaštiti od osteoporoze i metabolizmu kostiju.

Olakšava mršavljenje

Sok od celera sadrži jako malo kalorija, a izuzetno je bogat hranjivim sastojcima. Stoga pomaže u držanju apetita pod kontrolom i pomaže da lakše izgubimo višak kilograma.

Recept za iznimno zdravi sok od celera

Pripremite 1 glavicu organski uzgojenog celera i čašu filtrirane vode. Narežite celer na manje komade i ubacite u mikser. Dodajte vodu i dobro promiješajte, pa odmah popijte. Po potrebi, zasladite s malo meda.

Preuzeto sa večernji.ba

Više iz kategorije: Zdravlje

To Top