Zašto se pojavljuje titranje oka i kako ga zaustaviti?

Titranje u bilo kojem dijelu tijela uobičajeno je i rijetko znak bilo čega ozbiljnog. Obično nestaje bez ikakvog liječenja, ali ako potraje više od dva tjedna, savjetuje se posjet liječniku

Titranje očiju više je iritirajuće nego što je štetno, ali taj osjećaj bespomoćnosti kada vam oko titra i ne možete ništa učiniti povodom toga zaista nije ugodan. U nastavku saznajte zašto oči titraju i što možemo učiniti da spriječimo tu frustrirajuću pojavu.

NHS (National Health Service) objašnjava da se većini ljudi dogodi da im oko povremeno zatitra, a uzroci su uglavnom:
-stres i tjeskoba
-umor i iscrpljenost
-pijenje kofeina ili alkohola
-jarko svjetlo
-pušenje
-iritacija očne površine ili unutarnjeg kapka
-zagađenje vjetra ili zraka
-neki lijekovi (provjerite nuspojave)

Titranje u bilo kojem dijelu tijela uobičajeno je i rijetko znak bilo čega ozbiljnog. Obično nestaje bez ikakvog liječenja, ali ako potraje više od dva tjedna, savjetuje se posjet liječniku.

Što je titranje očiju i zašto se to događa?
Titranje očiju, koje je službeno poznato kao miokimija (kada utječe samo na kapak), neugodno je i frustrirajuće, jer za razliku od većine stvari, to jednostavno ne možete spriječiti. Drugi pojmovi koji se koriste za opisivanje različitih vrsta titranja oka su: benigni esencijalni blefarospazam i hemifacijalni grč.

Miokimija je vrlo čest grč koji može zahvatiti gornji ili donji kapak. Titranje očiju može varirati od jedva primjetnog do nevjerojatno dosadnog brzo pulsiranja kapka.

Dobroćudni esencijalni blefarospazam počinje pojačanim treptanjem oba oka i može napredovati do stiskanja kapaka. To je vrlo rijetko, kao i hemifacijalni grč, koji uključuje trzanje mišića s jedne strane lica.

Roshni Patel, optometrista i voditeljica stručnih usluga u Lenstoreu, je rekla da je trzanje oka posljedica grčenja živaca povezanih s kapkom. Objasnila je kako su neki od najčešćih uzroka stres, umor i naprezanje očiju korištenjem tehnologije, te suhoća. Kofein i uporaba netočne korekcije vida – bilo naočale ili kontaktne leće – također mogu biti okidač za titranje očiju.

Kako možemo spriječiti titranje očiju?
Borba protiv titranja ovisi o uzroku kojeg nije uvijek lako identificirati – objasnila je Roshni.
U mnogim slučajevima će vam pomoći to da se dovoljno spavate, smanjite unos kofeina i pijete puno vode. Također je korisno da smanjite vrijeme gledanja u ekran i da koristite ispravne leće – dodaje.

Roshni također preporučuje korištenje kapi za oči kao i tople obloge koje treba staviti na kapak ako titranje postane neugodno. No objasnila je da je općenito bolji pristup rješavanje temeljnih uzroka, poput stresa ili naprezanja očiju.

Kada trebate posjetiti liječnika?
Kada posjetiti medicinskog stručnjaka u ovom slučaju može biti diskutabilno jer ne želite pretjerano reagirati na nešto tako ‘bezazleno’, a ne želite zanemariti nešto što bi moglo biti ozbiljno. Preporučuje se da posjetite liječnika opće prakse nakon dva tjedna ako je titranje neprestano.

Ako kapi za oči i topli oblozi ne pomažu u rješavanju problema, a otklonili ste većinu mogućih uzroka, možda bi bilo najbolje posavjetovati se s liječnikom kako biste provjerili da li su u to uključeni i neki drugi čimbenici. Iako titranje očiju često nije razlog za zabrinutost, važno je obratiti se liječniku ako titranje potraje – objasnila je Roshni.

Preuzeto sa: 24sata.hr

Podijeli na: