Connect with us

Pogledajte koja su tri glavna vitamina za jesen

Zdravlje

Pogledajte koja su tri glavna vitamina za jesen

Pogledajte koja su tri glavna vitamina za jesen

Kreirajte koristan jesenji meni.

Jesen nije samo vrijeme škole, prekrasnih kaputa i novih čizama. Tu su takođe promjene u organizmu koje nastaju usljed sezonskih promjena temperature. Nakon toplog ljeta, na jesen postajemo melanholični, teško se budimo, a bolesti čekaju slab imunitet. Ali sa ovim vitaminima, jesen će biti predivna.

Vitamin A

Ovaj vitamin se takođe naziva retinol. Ovaj vitamin nam je najpotrebniji tokom jesenje sezone. Upravo on pomaže u prenošenju temperaturnih razlika. Takođe učestvuje u regeneraciji tkiva, što znači da suha koža i lomljiva kosa, koje se često javljaju van sezone, nisu mogući sa retinolom. Vitamin A se nalazi u lisnatom povrću, mlijeku, paradajzu, suhom voću, goveđoj jetri i pilećem žumanjcetu.

Vitamin B6

Korisni vitamin za školarce, ali neće naštetiti njihovim roditeljima. B6 je odgovoran za energičnost, brzinu uma, usvajanje informacija i moždane aktivnosti. B6 će vam pomoći da ustanete ranije i zahvaljujući njemu nećete primijetiti da je dan sve kraći. Na časovima i na poslu, onaj ko koristi dovoljno B6 biće pun snage i ideja. Vitamin B6 se nalazi u avokadu, lješnjacima, orasima, bobicama, špinatu i krompiru.

Vitamin C

Naravno, ne možete zanemariti ni vitamin koji je odgovoran za imunitet, jer je jesen podmukla zbog prehlade. A za imunitet, svi znaju, odgovoran je vitamin C koji se u jesen mora konzumirati u velikim dozama. Osim u agrumima, vitamin C se nalazi i u ribizli, šipku, paprici, luku, bijelom luku, krompiru i špinatu.

Preuzeto sa tuzlanski.ba

Klikni da komentarišeš

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top