Connect with us

Trnu vam ruke i noge: Zašto se to događa – i kako si pomoći?

Trnu vam ruke i noge: Zašto se to događa - i kako si pomoći?

Zdravlje

Trnu vam ruke i noge: Zašto se to događa – i kako si pomoći?

Osjetite li obamrlost, jednostavno “probudite” ruku ili nogu tako što ćete zauzeti ugodniju poziciju. Ne trebate ih tresti, povratak u normalan položaj bit će sasvim dovoljan!

Utrnulost, obamrlost, “mrtva ruka”, neosjetljivost stopala…kako god ga nazvali, taj nam je osjećaj svima poznat. Stopala, šake, ruke i noge dijelovi su tijela koji najčešće “umrtve”, posebno noću kada spavamo. No, zašto se to događa?

Taj čudan osjećaj je zapravo posve normalna reakcija tijela, kažu stručnjaci. Radi se o tome da živci signaliziraju da morate promijeniti neudoban položaj.

– Pritisak izlaže živce stresu – rekla je njemačka neurologinja Katrin Hahn iz bolnice Charite.

Ako ste zdravi, utrnulost vas ne treba brinuti. Upravo suprotno, to je znak da su vaše vitalne funkcije u savršenom redu, dodala je. Ono također ima preventivnu ulogu, jer vas podsjeća da se vratite u udoban položaj.

– Kada živac ne bi poslao taj signal, moglo bi doći do trajnog oštećenja – kaže Hahn.

Osjetite li obamrlost, jednostavno “probudite” ruku ili nogu tako što ćete zauzeti ugodniju poziciju. Ne trebate ih tresti, povratak u normalan položaj bit će sasvim dovoljan. Ako je živac odsječen tek privremeno, ne brinite. Osjet u ruci ili nozi vraća se vrlo brzo, najčešće u roku par minuta, kaže Hahn.

No, ako se ne vrati za nekoliko sati, potražite liječničku pomoć. Doktoru bi trebali otići i ako nema nekog očitog razloga za utrnulost ili obamrlost udova, upozoravaju stručnjaci. Tada bi se moglo raditi o simptomu neke bolesti.

Povrede živaca mogu uzrokovati pojavu trnaca
Stručnjacu kažu kako trnci brzo prođu kada promijenimo položaj tijela, dignemo se, razgibamo, odnosno kada krv procirkulira tijelom pa tako i područjem koje je utrnulo. No, ponekad nezgodan položaj tijela nije uzrok pojave trnaca već ozljeda nekog živca u tijelu.

– Trnci mogu nastati i uslijed povrede živca, tada traju duže i liječenje je dugotrajnije. Ozljede u području vrata ili bilo koji drugi uzrok pritiska na živce izazivaju trnjenje ruku, a ozljede ili pritisak na živce u leđnom dijelu mogu izazvati slične simptome na nogama i stopalima. Trnjenje može nastati i uslijed loše cirkulacije i nedostatka krvi bilo kojeg uzroka. Masaža u svakom slučaju pomaže boljoj cirkulaciji i smanjenju osjećaja utrnulosti.

Preuzeto od:24sata.hr

Više iz kategorije: Zdravlje

To Top