Šta može biti uzrok vaginalne boli

Bol u području vagine, najčešće tijekom spolnog odnosa, uglavnom se dovodi u vezu s hormonskim promjenama s kojima se suočavaju žene u menopauzi.

I, uistinu, zbog nedostatka estrogena dolazi do vaginalne suhoće, koja izaziva nelagodu tijekom spolnog odnosa. No nije samo disbalans hormona razlog za bol “tamo dolje”. Evo nekih najčešćih uzročnika te vrlo neugodne boli.

Gljivične infekcije
Najčešći simptomi gljivične infekcije su svrbež i peckanje. Gljivice ne utječu samo na unutrašnji nego i na vanjski dio vagine, izazivajući crvenilo i oticanje, a time i nelagodu i bol.

“Kod svake spolno aktivne žene ponavljat će se s vremena na vrijeme infekcija u rodnici. To nije spolno prenosiva infekcija i uzročnik koji dobijete, primjerice, na zahodu ili bazenu (što su vrlo česte predrasude). Uzročnik tih infekcija je gljiva Candida albicans koja živi na koži i sluznicama svih nas. Kada se u rodnici žene ta gljiva namnoži u većoj količini, pojavljuju se simptomi, a to su svrbež i pečenje. Infekcija se rješava jednostavno, najčešće vaginaletama antimikotika. Ako se infekcija ponavlja vrlo često, svakih nekoliko tjedana – što u svakodnevnoj praksi vrlo često doživljavam – to je najčešće posljedica neodgovarajuće, odnosno pretjerane higijene koja poremeti prirodnu zaštitnu kiselu reakciju koja postoji u rodnici”, objašnjava mr. sc. Darko Husar, dr. med. spec. ginekologije i porodništva.

Vaginalnu floru, odnosno normalni bakterijski svijet rodnice i njezinu kiselost, poboljšat će neki probiotički preparat za rodnicu.

Spolne infekcije
Herpes, klamidija, genoreja, HPV – svaka vrsta infekcije spolnim putem može uzrokovati bol “tamo dolje”. Osim bola, tipični simptomi vaginalnih infekcija su svrbež, žarenje, iritacija, crvenilo, bolno i učestalije mokrenje…

Ne bi ih trebalo ignorirati jer rijetko prolaze bez liječničke intervencije. Klasične spolne infekcije koje su nekada harale, poput sifilisa ili gonoreje, danas su po učestalosti ustupile mjesto modernim bolestima – klamidiji, HPV-u i genitalnom herpesu. Ipak, gonoreja, čiji su simptomi gust iscjedak, učestalo bolno mokrenje i bolovi tijekom odnosa, posljednje vrijeme bilježi znatan porast u zemljama zapadnog svijeta, no često se previdi jer se pojavljuje u paketu s klamidijom. Uz kliničku sliku upale s puno leukocita, koji probave samog uzročnika, teško ju je dokazati ako se ne primijeni molekularna dijagnostika.

Iako se te bolesti prenose spolnim putem, važno je obratiti pozornost na higijenu. Pranje običnim gelovima i sapunima narušava biozaštitne produkte stanica epitela kože i sluznicu vanjskih genitalija u žena čiji je normalan pH vaginalne flore oko 4,6. Problem postaje veći ako se koriste jednodnevni ulošci koji isušuju kožu i zbog kojih gaćice postaju nepropusne za kisik. Naime, stalan dotok kisika važan je jer se to područje najviše znoji, osobito ljeti, što uvelike pogoduje pojačanom razmnožavanju gljivica i ondje uvijek prisutnih bakterija. Negativan učinak ima i upotreba agresivnih dezinficirajućih maramica s visokim postotkom alkohola i parfema, osobito na nježnoj, britvicom depiliranoj koži. To je prvi korak prema kemijsko-mehaničkoj iritaciji koja je dobra podloga za infekcije.

Vaginalna suhoća
Nedostatak estrogena glavni je krivac za vaginalnu suhoću. Taj deficit najizraženiji je kod žena u menopauzi. Estrogen je hormon rasta koji poboljšava protok krvi u rodnicu, ali i elastičnost i vlaženje vagine.

Nedostatak tog hormona može izazvati i neugodnu bol tijekom seksualnog odnosa, zbog čega mnoge žene izbjegavaju seks ili u njemu ne uživaju kao prije. Prirodna sredstva za vlaženje mogu se kupiti u svakoj ljekarni, a stručnjaci preporučuju i izvođenje Kegelovih vježbi kojima se jačaju mišići dna zdjelica (da biste znali koji su to, kontrakcijom pokušajte zaustaviti mokrenje – to su mišići dna zdjelice).

Stegnite ih i držite u tom položaju dok brojite do pet. Opustite mišiće i ponovite vježbu desetak puta. Kako biste vaginu “održali u dobroj formiˮ, pomoći će i redovit seks, kojim zapravo jačate mišiće zdjelice.

Kad vlastita anatomija nije problem
Iako su žene sklone kriviti vlastitu anatomiju za probleme, nije naodmet pogledati i partnera, ponajprije veličinu njegova penisa. Ako je prevelik, može doći do “udaranja” u cerviks, što izaziva bol iz utrobe. Ako je njegova obdarenost doista razlog što osjećate bol tijekom seksualnog odnosa, pokušajte mijenjati položaje (prednost dajte onim koji ne dopuštaju duboko prodiranje) te svakako koristite lubrikante.

Vulvodinija
Riječ je o kroničnoj vaginalnoj boli bez uzroka – oko devet posto žena doživjet će takvu bol tijekom života. Opisuju je kao nelagodu koja se pojavljuje tijekom penetracije, umetanja tampona, vožnje biciklom….

Kod nekih žena bolovi spontano nastaju i nisu povezani sa seksom. Vulvodinija nije još dovoljno istražena, no liječnici pretpostavljaju da uzrok može biti oštećenje živaca koji opskrbljuju vulvu, abnormalna aktivnost hormonskih receptora na stanicama tkiva vulve i disfunkcija mišića dna zdjelice. Liječnici te tegobe najčešće tretiraju lokalnim anesteticima, a preporučuje se i izvođenje vježbi za jačanje dna zdjelice.

Endometrioza i upalne bolesti zdjelice
Endometrioza, kao poremećaj u kojemu tkiva, koja normalno oblažu unutrašnjost maternice počinju rasti izvan maternice, te upalne bolesti zdjelice (infekcija maternice, jajovoda ili jajnika) također mogu prouzročiti bol u vagini. To može dovesti do ožiljaka u zdjeličnim organima ili prouzročiti da se zdjelični organi međusobno “stiskaju”, uzrokujući kroničnu nelagodu i bol. Nakon pregleda zdjelice i ultrazvuka vaš liječnik vjerojatno će propisati analgetik i hormonsku terapiju.

Preuzeto sa večernji.hr

Podijeli na: