U jesen i zimu je poželjno uzimati određene vitamine i dodatke

Vitamin D dobivamo preko sunčeve svjetlost i potrebnu količinu trebali bismo dobiti od kraja ožujka do rujna. Međutim, od listopada tijelu treba mala pomoć

Dodaci i vitamini trebaju se uzimati tijekom cijele godine. Međutim, na neke bismo trebali posebno obratiti pažnju u jesenskim i zimskim mjesecima jer će između ostalog pomoći u jačanju imunološkog sustava.

Vitamin D
Vitamin D dobivamo preko sunčeve svjetlost i trebali bismo dobiti potrebnu količinu od kraja ožujka do rujna prema podacima britanskog NHS-a. Međutim, od listopada nadalje našem tijelu treba mala pomoć kako bi nadopunili potrebnu količinu, koja je oko 10 mikrograma dnevno.

Vitamin D je potreban za regulaciju kalcija i fosfata kako bismo osigurali zdrave kosti, mišiće i zube.

Osim smanjenog broja sunčevih sati, jesenski i zimski mjeseci su hladniji, što znači da manje vremena provodimo vani i da tijelo smanjuje mogućnost proizvodnje vitamina D – kaže dr. Don Grant i dodaje da nuspojave zbog nedostatka vitamina D mogu dovesti do depresije, umora, boli i slabosti mišića.

Željezo
Iako na nedostatak željeza treba paziti tijekom cijele godine posebno je to važno za vrijeme hladnijih dana. Ako primijetite simptome anemije obratite se svom liječniku. Ako mislite da ne dobivate dovoljno željeza iz svakodnevne prehrane, počnite uzimati dodatke željeza ili tablete.

Vitamin C
Vitamin C održava stanica zdravim, zajedno s kožom, krvnim žilama, kostima i hrskavicom. Također pomaže pri zacjeljivanju rana.

Vitamin C može smanjiti ozbiljnost prehlade jer jača imunološki sustav tijela – dodaje Grant.

Prekomjerno uzimanje može biti štetno, a odraslima u dobi između 19 i 64 godine potrebno je 40 mg vitamina C dnevno.

Magnezij
Magnezij je mineral koji pomaže imunološkom sustavu i pretvara hranu u energiju. Preporučuje se uzimanje magnezija tijekom cijele godine, a ne samo za vrijeme zimskih mjeseci.

Nedostatak magnezija prilično je čest i s obzirom na to da je to drugi najčešći elektrolit u ljudskom tijelu, moramo se pobrinuti da ga uvijek nadopunjujemo. Nizak magnezij može uzrokovati visoki krvni tlak, nisku toleranciju glukoze i živčanu uzbudu, što može uzrokovati ili pridonijeti problemima mentalnog zdravlja poput depresije – rekla je farmaceutkinja Giulia Guerrini.

Preuzeto sa: 24sata.hr

Podijeli na: